Kis családunk Visnyeszéplakon él, sokak szerint az Isten háta mögött, szerintünk az Isten tenyerén, de mindenképpen természet közelben. A helyi adottságok ösztönöztek a kertészkedésre és a körülöttünk vadon termő növények, gyümölcsök megismerésére, gyűjtésére. Megállapítottam, hogy térdig járunk itt a jóban csak le kell érte hajolni, vagy éppen felágaskodni. Eleinte hobbiból, saját szükségletre termeltem, majd felmerült a kérdés mi legyen a többlettel. Azóta őstermelő-kistermelő lettem ( férjemmel, anyósommal együtt) és a hobbi egyben a munkám is lett.
Kisebb tételben, változatosan, idénynek megfelelően dolgozom fel, fermentálom a kertből származó, vegyszermentesen megtermelt növényeket, gyümölcsöket és a gyűjtött alapanyagot. Ezeket kínálom most nektek is sok-sok szeretettel!
A fermentálásról: Az üvegben a nyers zöldségek és gyümölcsök felületén kontrollált erjesztés történik levegő nélkül (anaerob), amit az ott természetesen jelenlévő mikroorganizmusoknak indítanak be. Mivel ebben a folyamatban Lactobacillusok vesznek részt leginkább, ezért laktofermentálásnak, vagyis tejsavas erjesztésnek nevezzük. Ezek a bacilusok az alapanyagokban megtalálható cukrokat alakítják át tejsavvá, ami tartósítja a savanyúságot és megóvja a romlástól. Az így elfogyasztott Lactobacillusok megtelepednek a vastagbélben, gazdagítva a bélflórát és elősegítve a jó emésztést. Valójában nyers savanyúságot kapunk élő kultúrával felturbózva. Ezzel a módszerrel megszabadulunk a hőkezeléstől (DUNSZTOLÁSTÓL), a tartósítószerektől, ecettől és a cukortól. A tartósításhoz 2%-os sóoldatot használok jódozatlan, bio minőségű sóval.
Élettani hatások dióhéjban:
- probiotikus és prebiotikus
- közvetlenül segíti a gyomorsav munkáját
- az így előemésztett táplálék könnyebben emészthető, mérséklődnek a puffasztó hatások
- a vitaminok ás ásványi anyagok jobban hozzáférhetővé válnak és jobban felszívódnak
- a fermentált ételek erősítik az immunrendszert
- enzimekben gazdagok
Akiknek nem ajánlott:
- aktív emésztőrendszeri fekély esetén (mindig meg kell várni, amíg a fekély meggyógyul!);
- Crohn-betegség aktív szakaszában (mindig meg kell várni, amíg a gyulladás elmúlik!);
- légúti allergiás időszakban (a fermentált élelmiszerek magas hisztamintartalma fokozhatja az allergiás panaszokat).
Tárolása:
- leginkább hűtőben, mivel nem tartalmaz tartósítószert
- felbontás után hűtőben tárolva 2-3 hétig fogyasztható
- a felbontáskor a sziszegő hang természetes velejáró az erjedés ugyanis nem áll le teljesen, mivel élő, csak lelassul, minél tovább tároljuk, annál jobban savanyodik és mélyülnek az ízek
- az üveg alján esetlegesen észlelhető fehéres üledék a folyamat természetes velejárója, ártalmatlan
- az ivó levekhez ajánlatos 0,5-1 dl napi adagokkal hozzászoktatni a szervezetet.
Jó étvágyat,jó egészséget!