Somogyi Kosár Piactér

belépés / regisztráció
belépve maradok
jelszóemlékeztető
jelszóemlékeztető
0
A kosár zárásáig
A kosár üres
Kezdőlap Termelőink Dunsztja nincs termékcsalád

Dunsztja nincs termékcsalád

Kis családunk Visnyeszéplakon él, sokak szerint az Isten háta mögött, szerintünk az Isten tenyerén, de mindenképpen természet közelben. A helyi adottságok ösztönöztek a kertészkedésre és a körülöttünk vadon termő növények, gyümölcsök megismerésére, gyűjtésére. Megállapítottam, hogy térdig járunk itt a jóban csak le kell érte hajolni, vagy éppen felágaskodni. Eleinte hobbiból, saját szükségletre termeltem, majd felmerült a kérdés mi legyen a többlettel. Azóta őstermelő-kistermelő lettem ( férjemmel, anyósommal együtt) és a hobbi egyben a munkám is lett.

Kisebb tételben, változatosan, idénynek megfelelően dolgozom fel, fermentálom a kertből származó, vegyszermentesen megtermelt növényeket, gyümölcsöket és a gyűjtött alapanyagot. Ezeket kínálom most nektek is sok-sok szeretettel!

A fermentálásról: Az üvegben a nyers zöldségek és gyümölcsök felületén kontrollált erjesztés történik levegő nélkül (anaerob), amit az ott természetesen jelenlévő mikroorganizmusoknak indítanak be. Mivel ebben a folyamatban Lactobacillusok vesznek részt leginkább, ezért laktofermentálásnak, vagyis tejsavas erjesztésnek nevezzük. Ezek a bacilusok az alapanyagokban megtalálható cukrokat alakítják át tejsavvá, ami tartósítja a savanyúságot és megóvja a romlástól. Az így elfogyasztott Lactobacillusok megtelepednek a vastagbélben, gazdagítva a bélflórát és elősegítve a jó emésztést. Valójában nyers savanyúságot kapunk élő kultúrával felturbózva. Ezzel a módszerrel megszabadulunk a hőkezeléstől (DUNSZTOLÁSTÓL), a tartósítószerektől, ecettől és a cukortól. A tartósításhoz 2%-os sóoldatot használok jódozatlan, bio minőségű sóval.

Élettani hatások dióhéjban:

  • probiotikus és prebiotikus
  • közvetlenül segíti a gyomorsav munkáját
  • az így előemésztett táplálék könnyebben emészthető, mérséklődnek a puffasztó hatások
  • a vitaminok ás ásványi anyagok jobban hozzáférhetővé válnak és jobban felszívódnak
  • a fermentált ételek erősítik az immunrendszert
  • enzimekben gazdagok

 

Akiknek nem ajánlott:

  • aktív emésztőrendszeri fekély esetén (mindig meg kell várni, amíg a fekély meggyógyul!);
  • Crohn-betegség aktív szakaszában (mindig meg kell várni, amíg a gyulladás elmúlik!);
  • légúti allergiás időszakban (a fermentált élelmiszerek magas hisztamintartalma fokozhatja az allergiás panaszokat).

Tárolása:

  • leginkább hűtőben, mivel nem tartalmaz tartósítószert
  • felbontás után hűtőben tárolva 2-3 hétig fogyasztható
  • a felbontáskor a sziszegő hang természetes velejáró az erjedés ugyanis nem áll le teljesen, mivel élő, csak lelassul, minél tovább tároljuk, annál jobban savanyodik és mélyülnek az ízek
  • az üveg alján esetlegesen észlelhető fehéres üledék a folyamat természetes velejárója, ártalmatlan
  • az ivó levekhez ajánlatos 0,5-1 dl napi adagokkal hozzászoktatni a szervezetet.

Jó étvágyat,jó egészséget!

Facebook:https://www.facebook.com/dunsztjanincs/

Termékek

Kategóriák
Aktív szűrők Szűrés
Allergének
Gluténmentes
Cukormentes
Laktózmentes
Vegán
Tojásmentes
Minősített Bio
Vegyszermentes termelés
Előrendelés
Ár szerint
Nincs találat!
Kategóriák