




A süngomba, más néven oroszlánsörény gomba, számos kedvező hatással van a szervezetre, elsősorban az idegrendszerre és az emésztőrendszerre gyakorolt hatásai révén ismert. Támogatja az agysejtek regenerálódását és az idegi növekedési faktor (NGF) termelését, ami javíthatja a memóriát, a koncentrációt és csökkentheti a stresszt. Emésztési problémák, gyomorfekélyek és gyulladások esetén is segítséget nyújthat, emellett immunerősítő és antioxidáns hatásai révén hozzájárul az általános egészség fenntartásához. Hatásai az idegrendszerre Kognitív funkciók javítása: Ennek köszönhetően javíthatja a memóriát, a tanulási képességeket és a koncentrációt, különösen idősebb korban vagy kognitív hanyatlás esetén. Idegi regeneráció: Támogathatja az idegrendszeri sérülések (például perifériás idegkárosodás) és az agyi sérülések felépülését. Hangulatszabályozás: Segíthet a depresszió és szorongás enyhítésében azáltal, hogy hozzájárul új neuronok növekedéséhez a hippokampuszban, ami az érzelmek szabályozásához és a memóriához kapcsolódik. NGF serkentése: A süngomba hericenon és erinacin nevű vegyületei serkentik az idegnövekedési faktor (NGF) termelését, ami elengedhetetlen az idegsejtek növekedéséhez, differenciálódásához és regenerációjához. Hatásai az emésztőrendszerre Gyomor- és bélrendszeri problémák: Enyhítheti a reflux, gyomorfekély és nyombélfekély tüneteit, csökkenti a gyulladást, és védi a gyomor nyálkahártyáját. H. pylori gátlás: Képes gátolni a gyomorfekélyt gyakran okozó H. pylori baktérium szaporodását. Emésztés támogatása: Rosttartalma is kedvezően hat az emésztésre és a bélmozgásra. Egyéb jótékony hatások Immunrendszer erősítése: Magas béta-glükán tartalma miatt kiváló immunstimuláló vegyület, amely aktiválja a szervezet védekező mechanizmusait. Antioxidáns hatás: Magas polifenol és flavonoid tartalma révén erős antioxidáns, amely véd a sejtkárosodástól és csökkenti az oxidatív stresszt. Gyulladáscsökkentő hatás: Hozzájárulhat a gyulladások csökkentéséhez. Allergia és asztma enyhítése: Csökkentheti az allergiás és asztmás tüneteket. Daganatellenes hatás: Állatkísérletekben kimutatták daganatellenes hatását, több ráktípus sejtjeinek pusztulását okozta és gátolta az áttétképződést. Süngomba por fogyasztási javaslat : A süngomba porból napi 1 mokkáskanálnyi mennyiség (kb. 1–2 g) ajánlott. Fogyasztható: meleg italban (például kávéba, kakaóba, teába keverve), turmixban vagy növényi tejben, krémlevesekbe, mártásokba keverve, ahol szépen elvegyül az íze, vagy akár mézzel, joghurttal elkeverve is. Receptötlet – "Mesegombás arany latte" 200 ml növényi tej (pl. mandula- vagy zabtej) 1 mokkáskanál süngombapor ½ teáskanál kurkuma csipetnyi fahéj ízlés szerint méz Melegítsd fel a tejet, majd keverd bele a többi hozzávalót, és habosítsd, ha szeretnéd. Krémes, nyugtató ital, ami támogatja az idegrendszert és a koncentrációt is.





A süngomba nagyon jó hatással van az idegrendszerre és az emésztőrendszerre A süngomba jótékony hatásait leginkább az idegrendszer megfelelő működésében, a szellemi teljesítmény növelésében fejti ki. Bioaktív vegyületei enyhe antidepresszáns hatásúak, kiemelten hasznos lehet fokozott stressznél, szorongásos állapotoknál, depresszióra való hajlamnál, valamint alvászavaroknál a könnyebb elalvást elősegítésére, a mély, pihentető alvás biztosítására. A süngomba természetes úton befolyásolhatja az úgynevezett NGF protein szintjét, amelynek fontos szerepe van a központi és a perifériás idegrendszer működésében. Védi az agysejteket, hatással van a kognitív képességekre, gyakran ajánlják például sclerozis multiplex esetén, illetve idősebb korban a szellemi tevékenység és a memória, a koncentrálóképesség serkentésére. Normalizálja az emésztési folyamatokat A süngombát emésztési problémáknál, gyomor- és bélrendszeri zavaroknál is érdemes fogyasztani, mint amilyen például a reflux, a gyomorfekély, a nyombélfekély. Jelentősen enyhítheti a kellemetlen tüneteket, csökkenti a gyulladásokat, mérsékli a túlzott savtermelést, védi a gyomor nyálkahártyáját, elősegíti a gyógyulási folyamatokat, a savas reflux okozta nyelőcsőfelmaródásokat is. Hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez A süngomba a benne található antioxidáns, azaz a sejteket a károsodástól védő vitaminok mellett sok béta-glükánt tartalmaz. Ez egy kivételes immunstimuláló vegyület, amely aktiválja a szervezet védőmechanizmusait a kórokozókkal, fertőzésekkel szemben. Az immunrendszer támogatása mellett nagymértékben csökkentheti az allergiás, asztmás tüneteket is. Mikor ajánlott különösen a süngomba fogyasztása? koncentrációs és memóriazaroknál szorongásnál, fokozott stressznél depresszióra való hajlamnál alvászavaroknál emésztési problémáknál savas refluxnál gyomor-, illetve nyombélfekélynél immungyengeségnél visszatérő fertőzéseknél
A virágpor egy rendkíüli fehérjeforrás, 20 féle aminosavat tartalmaz ,emelett gazdag B2, B3, B6, B8, C és E vitaminban, antioxidánsokban, cinkben, szelénben. Ezen aktív anyagok visszaadják a haj erejét, vitalitását, dússágát és a körmök erősségét. 100 %-ban természetes. Ajánlott mennyiség: Gyermekek: 1 kiskanál / nap (5 gramm) Felnőttek: 1 evőkanál / nap (15 gramm)