Fekete berkenye kézzel válogatott friss gyümölcs
Szuperfood. Miért? Az évek során kiderült, hogy valamennyi bogyós gyümölcs élettani hatása nagyon kedvező, és az elfajulásos betegségek megelőzésében nagy szerepet játszanak. A legkedvezőbb hatásúnak a szedert, az erdei szedert, az áfonyát, a málnát, a kökényt, a bodzát, a homoktövist, a fekete ribizlit és a csipkebogyót tartották mindaddig, amíg 2006-ban egy kutatás kimutatta az Aronia (Fekete berkenye) kimagasló antocián-érték, mely 7x magasabb volt, mint az addig ismert legmagasabb érték!
Gyümölcsök antociántartalma: 100 grammban:
Fekete berkenye: 800 mg,
Édes cseresznye: 180 mg,
Kék szőlő: 165 mg,
Áfonya: 165 mg,
Erdei szeder: 60 mg,
Málna: 40 mg,
Eper: 30 mg.
Továbbá az ártalmas oxidatív anyagok megkötésében a Fekete berkenyében lévő magas antioxidáns tartalom aktív szerepet képes játszani. Igen magas a gyümölcscukor-, pektin- és csersavtartalma. Utóbbitól fagyasztással megszabadulhatunk. Egészségtudatos fogyasztók keverhetik más édes gyümölcsökkel, joghurttal, műzlivel, stb. Erős színanyagát a tejipar ízesített joghurtitalokba keveri a szép rózsaszín céklaszín eléréséhez.
Fagyasztva és lassan kiengedve jól megőrzi beltartalmi és fizikai tulajdonságait is.
Szezonja igen rövid, főleg az aszály és a kánikula miatt.
(Forrás: https://tgymagazin.hu/naturpatika/fekete-berkenye-a-csodabogyo/?gad_source=1&gad_campaignid=21432893980&gbraid=0AAAAA96KWFSfijiP1NzU5AqTGI_rDQBNJ&gclid=Cj0KCQjwzOvEBhDVARIsADHfJJRJdiUEfn2LU2J3wvp0J9F-WW9ckRyfzHKbKOSjNnpqG5_czzgZmwIaAiUwEALw_wcB)
10 Ft/g