Kínai datolya, jujuba fa 'Lang' (140/180cm)
Ziziphus Jujuba
Bemutatóvideó: https://youtu.be/I0sUooiAH9M?feature=shared
Az Ázsiából származó kínai datolyát kezdik felfedezni. Hihetetlen, de igaz: az ültetésen és a beérett gyümölcs leszedésén kívül nem igényel semmi munkát, még metszeni sem kell. Nálunk nincs semmilyen kártevője.
Megvárja, míg a fagyok elmúlnak, s csak akkor kezd hajtani. Virágzás: Június-Július. Fényes, viaszos hatású levelei szoliterként is jól mutatnak. Ha pedig őszre beérik a gyümölcse, akkor tényleg színpompás, hiszen a zöld levélzeten kikandikáló barnás-bordó termés igencsak kelleti magát.
Nagyon jól érzi magát a meleg fekvésű, laza szerkezetű talajokban. Sok napsütést igényel, félárnyékban kevésbé fejlődik. Rendszeres öntözését fiatal korában ne mulasszuk el. Magassága metszéssel alakítható 3-6 méter körüli. Fája inkább oszlopos növekedésű, kb 2.5-3m széles. A Lang fajtának körte alakú gyümölcse van, ami éretten barna.
A barnás-vörös héj alatt fehéres, ropogós gyümölcshús borítja a hosszúkás csonthéjas magokat. Ízük édeskés, néha kellemesen illatos. A gyümölcs különlegessége, hogy a magas savtartalma mellett sok cukrot, fehérjét, ásványi anyagokat, valamint sok C-vitamint tartalmaz.
Rendkívüli gyógyhatásai:
- mikrobaellenes, gyulladásgátló és féregűző hatását már bizonyították, de ismeretes nyugtatóként és hatásos cukorbetegség esetén, valamint megmutatkozik az immunrendszer működésének szabályozásában. A gyümölcsnek összehúzó hatása is van.
A jujuba termése belsőleg fájdalomcsillapítóként ajánlott rekedtség és a garat gyulladásos megbetegedései, pl. torokgyulladás esetén. Köhögés és hörghurut kezelésében köptetőszerként használják. Nyálkahártya-összehúzó tulajdonsága miatt hatásos gyógyszer hasmenés kezelésére.
Sok fajta frissen is kitűnő csemegének számít. Aszalás után datolyaszerűvé ráncosodó gyümölcsei adják az igazi élvezetet. Végtelen az elkészítési receptek száma: főzik kölessel vagy rizzsel, kemencében sütik vagy pörkölik, készül belőle jujubakenyér, kandírozott gyümölcs, méz- és cukorszirupban főzve.
Egy ősi kínai leírás szerint utolérhetetlen a mézes jujuba: „nagy, egészséges, szárított terméseket főzz cukros vízben, szedd ki, és napon vagy szélben néhány percig szárítsd, amikor már elég száraz, ismét főzzed rövid ideig, majd szárítsd újra. Amikor eléggé száraz, a héját hosszában vagdosd fel éles késsel, kötözd össze, majd főzzed újra — de töményebb cukoroldatban és végül szárítsd addig, hogy már ne ragadjon.”
Idegenmegporzás szükséges! , pld Gigante, Li, Nostrano, Abundance, Dongzao.
10 literes konténerben lévő fák. Oltványok!
Talajtípus: közömbös
Télállóság: -30C fok
Tápanyagigény: közepesen
Vízigény: Közepes
Fényigény: teljes napfény
18000 Ft/db