Somogyi Kosár Piactér

belépés / regisztráció
belépve maradok
jelszóemlékeztető
jelszóemlékeztető
0
A kosár zárásáig
A kosár üres

Szárított gomba

...

Bükkfán füstölt vargánya

Az ízletes vargánya frissen és szárítmányként használva is az egyik legkedveltebb, s legismertebb erdei gomba, azonban BÜKKFÁN füstölt verziója olyan ízt kölcsönöz ételeinknek amitől igazán különlegessé válnak. Használata függőséget okoz! Fontos, hogy a bükkfán füstölt vargánya fűszer, kevés is elég, hogy feldobj vele egy ételt!  A szárítmányt langyos vízben legalább fél órát áztatni kell, annyi folyadékban, hogy ellepje. Az áztatólé a főzésnél KÖTELEZŐEN felhasználható, vagy hűtőben néhány napig tárolható, hogy feldobj vele egy újabb ételt.  

1200 Ft / csomag
80 Ft/g
...

Ízletes kucsmagomba

Az ízletes kucsmagomba a legdrágább, gasztronómiailag a legmagasabbra értékelt „kucsmaság”. Finom, fűszeres illatú, telt íze és könnyű textúrája van,  a többi kucsmához képest ritka gomba. Töltjük, pároljuk, sültekhez, levesekhez, mártásokhoz használhatjuk. Nagyszerű választás marhahús mellé vagy mártásokhoz. Karakteres íze miatt egy tejszínes öntettel, az egy időben termő medvehagymával kiváló párosítást alkot tésztákhoz, húsok köretéhez. Gombalevesek ideális kiegészítője. A szárított gombákat felhasználás előtt át kell mosni, majd langyos vízben 1 órát áztatni. A kucsmagombák minimum 20 perc hőkezelés után fogyaszthatóak!

1200 Ft / csomag
80 Ft/g
...

Shiitake gomba szeletek 50g

Természetesen a szárított shiitake is ugyanolyan tápláló, mint a friss társai, de érdemes őket meleg vízben áztatni egy ideig mielőtt főzni kezdünk vele. Hihetetlenül sokoldalú, és számos módja van az elkészítésének. Pirított shiitake gomba, pörköltként elkészítve, tejszínesen, mártás formájában, vagy akár csak tojással.

3500 Ft / csomag
70 Ft/g
...

Sötét trombitagomba

A "szegények szarvasgombája"-ként is ismert kitűnő fűszergomba, aromája a szarvasgombához hasonlít. Különösen értékes szárítva, mert aromája, illata még jobb, mint frissen. Erős ízű, zamatos gomba, mely így kimondottan fűszerként használatos. Vadételek kíváló kísérője. Alapos mosás és 1 óra langyos vizes áztatás után remek ízesítője leveseknek, raguknak, tejszínes alapú szószoknak, de paprikás ételeket, pörkölteket is fűszerezhetünk vele.

1200 Ft / csomag
80 Ft/g

Sötét trombitagomba 100 g

Nagyon sok gombafaj legegyszerűbb tartósítási formája a szárítás. Egyes gombafajok esetén a szárítás még erősíti is a gomba élvezeti értékét, ilyenek az érett vargányák (a nagyon fiatal termőtesteket inkább fagyasztani érdemes), a Sötét trombitagomba, vagy a kucsmagombák. Kiválóan megőrzi a minőségét a szárítással a Júdásfülgomba is. A Sötét trombitagomba megfelelő időjárási és környezeti feltételek esetén tömegesen megjelenő, lomberdei gombafaj. 5-10 cm magas, teljes egészében tölcséres termőtestei már a nyár közepén megjelenhetnek, de igazán ősszel lehet belőle sokat találni. Színe a világos szürkétől a barnásszürkén át a feketéig változhat. Frissen gyűjtve nincs különösebben erős illata vagy íze, szárítmánya azonban már sokkal intenzívebb. Akár frissen, akár szárítmányként kerül felhasználásra, főzés során érdemes figyelembe venni, hogy a gomba erősen színez, és ez egyes ételfélék esetén ronthatja a feltálalt étel vizuális élményét. Ezt a gombát Olaszország egyes részein “a szegény ember szarvasgombájának” nevezik”, mivel többek szerint aromája a szarvasgombáéra emlékeztet. Akár igaz, akár nem, egyedi íze mindenképpen különlegessé teszi. Többek között ennek is köszönhető, hogy ez a gombafaj lett a 2015. év gombája.

8800 Ft / db
8800 Ft/db

szárított vargánya

1700 Ft / csomag
1700 Ft/csomag