ÓRIÁSPALÁNTA VIRÁGGAL!!! 15. Kilian 50.000 SHU Középkorai, közepes habitusú, zöldből narancssárgába érő nagyon erős chili fajta. Bogyójának hossza 8 cm, falvastagsága 3 mm. A Kilian is egy rendkívűl finom és intenzív erősségű fajta. A képeken látható, hogy sárga nem túl hosszú, vékonykás, de rendkívűl ízletes chili. VEGYSZERMENTES környezetből származik. Őrlésre, savanyításra és egyéb felhasználásra is alkalmas. 3 dl-es pohárba pikírozott palánta 950 Ft. Igyekszem ezekkel a nagyon fejlett és szép palántákkal a termés beérésének idejét megrövidíteni. Mihamarabbi termést elérni.
Ziziphus jujuba ‘Dongzao’ A kínai datolya hazánkban teljesen télálló, metszéssel alakítható 3-6 méteres fa, mely szép formájával, fényes élénkzöld leveleivel még díszítő értékű is. Édes illatú virága jó mézelő. Bírja a szárazságot, a köves talajokon is megél. Napfénykedvelő, kiültetés után az első két évben intenzívebben kell locsolni, majd utána csak a forró napokon. A fagyokra nem érzékeny, mert későn hajt ki. Gyümölcse gömbölyű, közepén egy hosszúkás maggal. Nyersen, párolva, aszalva, sütve, főzve fogyasztható. A termései időjárástól függően Szeptembertől érnek. Az eleinte zöld, majd éretten barnás-vörös foltos héj alatt világos, roppanós gyümölcshúst találunk, mely az almáéhoz hasonló. Ízük beérve édes, enyhe citrusos beütéssel, kellemes illattal. Ázsiában a jujubát gyógynövényként tartják számon. Aszalás után datolyaszerűvé ráncosodó gyümölcsei adják az igazi élvezetet. Végtelen az elkészítési receptek száma: főzik kölessel, rizzsel, kemencében sütik, vagy pörkölik, készül belőle jujubakenyér, kandírozott gyümölcs, méz- és cukorszirupban is főzhető. Egy ősi kínai leírás szerint utolérhetetlen a mézes jujuba: „nagy, egészséges, szárított terméseket főzz cukros vízben, szedd ki, és napon vagy szélben néhány percig szárítsd, amikor már elég száraz, ismét főzzed rövid ideig, majd szárítsd újra. Amikor eléggé száraz, a héját hosszában vagdosd fel éles késsel, kötözd össze, majd főzzed újra — de töményebb cukoroldatban és végül szárítsd addig, hogy már ne ragadjon. Könnyen tartható, nem kényes növény. Metszése csak abban az esetben szükséges, ha néhány ágrész elszárad, vagy alakítani akarjuk. --> A megfelelő termékenyüléshez idegen megporzás szükséges! Szükséges legalább két különböző fajta ültetése. Lásd Kínai datolya ‘Nostrano’, Lang, Thornless, Li, egyéb fajták. Bemutatóvideó: https://youtu.be/I0sUooiAH9M?feature=shared 10 literes konténerben lévő fák. Fagytűrése: -20C fok Földtípus: átlagos kerti föld Fényigény: teljes napfény/félárnyék Vízigény: átlagos
Ziziphus Jujuba Bemutatóvideó: https://youtu.be/I0sUooiAH9M?feature=shared Az Ázsiából származó kínai datolyát kezdik felfedezni. Hihetetlen, de igaz: az ültetésen és a beérett gyümölcs leszedésén kívül nem igényel semmi munkát, még metszeni sem kell. Nálunk nincs semmilyen kártevője. Megvárja, míg a fagyok elmúlnak, s csak akkor kezd hajtani. Virágzás: Június-Július. Fényes, viaszos hatású levelei szoliterként is jól mutatnak. Ha pedig őszre beérik a gyümölcse, akkor tényleg színpompás, hiszen a zöld levélzeten kikandikáló barnás-bordó termés igencsak kelleti magát. Nagyon jól érzi magát a meleg fekvésű, laza szerkezetű talajokban. Sok napsütést igényel, félárnyékban kevésbé fejlődik. Rendszeres öntözését fiatal korában ne mulasszuk el. Magassága metszéssel alakítható 3-6 méter körüli. Fája inkább oszlopos növekedésű, kb 2.5-3m széles. A Lang fajtának körte alakú gyümölcse van, ami éretten barna. A barnás-vörös héj alatt fehéres, ropogós gyümölcshús borítja a hosszúkás csonthéjas magokat. Ízük édeskés, néha kellemesen illatos. A gyümölcs különlegessége, hogy a magas savtartalma mellett sok cukrot, fehérjét, ásványi anyagokat, valamint sok C-vitamint tartalmaz. Rendkívüli gyógyhatásai: - mikrobaellenes, gyulladásgátló és féregűző hatását már bizonyították, de ismeretes nyugtatóként és hatásos cukorbetegség esetén, valamint megmutatkozik az immunrendszer működésének szabályozásában. A gyümölcsnek összehúzó hatása is van. A jujuba termése belsőleg fájdalomcsillapítóként ajánlott rekedtség és a garat gyulladásos megbetegedései, pl. torokgyulladás esetén. Köhögés és hörghurut kezelésében köptetőszerként használják. Nyálkahártya-összehúzó tulajdonsága miatt hatásos gyógyszer hasmenés kezelésére. Sok fajta frissen is kitűnő csemegének számít. Aszalás után datolyaszerűvé ráncosodó gyümölcsei adják az igazi élvezetet. Végtelen az elkészítési receptek száma: főzik kölessel vagy rizzsel, kemencében sütik vagy pörkölik, készül belőle jujubakenyér, kandírozott gyümölcs, méz- és cukorszirupban főzve. Egy ősi kínai leírás szerint utolérhetetlen a mézes jujuba: „nagy, egészséges, szárított terméseket főzz cukros vízben, szedd ki, és napon vagy szélben néhány percig szárítsd, amikor már elég száraz, ismét főzzed rövid ideig, majd szárítsd újra. Amikor eléggé száraz, a héját hosszában vagdosd fel éles késsel, kötözd össze, majd főzzed újra — de töményebb cukoroldatban és végül szárítsd addig, hogy már ne ragadjon.” Idegenmegporzás szükséges! , pld Gigante, Li, Nostrano, Abundance, Dongzao. 10 literes konténerben lévő fák. Oltványok! Talajtípus: közömbös Télállóság: -30C fok Tápanyagigény: közepesen Vízigény: Közepes Fényigény: teljes napfény
A búzadaráinkat őrlés közben szedjük ki a malomból, mivel daragéppel nem rendelkezünk. A nagy malmi daráknál apróbb szemcséjű, enyhén korpázott búzadaránk tökéletes eleme egy finom krémes tejbegríznek. Felhasználhatjuk sütikhez, császármorzsához, de a pizzatésztát is szuperül feldobja. Átlagos tápérték 100 g termékben: Energia: 1429 Kj/337Kcal Zsír: 1g Amelyből telített zsírsavak: 0,5g Szénhidrát: 73g Amelyből cukrok: 0,2g Rost: 4,1g Fehérje: 9,4g Só: 0g Adalékanyag mentes, glutént tartalmaz. Száraz, hűvös helyen tartandó.
Bővebben a Királybúzáról: A királybúza magyar nemesítésű búzafaj. Jelenleg egyetlen elismert királybúzafajtát tart nyilván a Nébih által fenntartott Nemzeti Fajtakatalógus: VT Salvatio, az állami elismerés időpontja 2015. június 1. A királybúza a legnagyobb szemű, tömegű és sűrűségű búzafaj, 30 év fejlesztés eredménye, Varga Frigyes kutató-nemesítőnek köszönhető a születése Jellemzői: A királybúzaliszt fehérjetartalma magas, aminosav-összetétele kedvező, emiatt könnyen felismeri az emberi szervezet. A királybúzában található karotin festékanyagnak köszönhetően a királybúzaliszt színe sárgás színű. Fehérjetartalma a közönséges búzánál 25-50%-kal nagyobb. A vékonyabb héjszerkezet magasabb őrlési kihozatalt eredményez. Fehérje felszívódási hányadosa 95% körüli. Az úgynevezett N-szorzója 7,9-8,3 közötti, a közönséges búza esetében ez mindössze 5,7-6,25 között mozog. Tésztánál optimális főzési tulajdonságokat mutat, köszönhetően a 32-45% közötti nedvessikér tartalmának, és 0-3,5 mm/ó értékű terülési mutatójának. Megfelelő őrlési technika esetén több dara nyerhető, köszönhetően a kemény magbelsőnek. Gyakran a durumot meghaladó sárgapigment-tartalommal bír. Származási hely: Magyarország Összetevők: 100% adalékanyag mentes Királybúza liszt Átlagos tápérték 100 g termékben: Energia 1422 kJ/333 kcal Zsír 1,0 g amelyből telített zsírsav: 0,20 g Szénhidrát: 65,8 g amelyből cukrok: 2,0 g Rost: 0,95 g Fehérje: 14,8 g Só: 0,15 g
Bővebben a Királybúzáról: A királybúza magyar nemesítésű búzafaj. Jelenleg egyetlen elismert királybúzafajtát tart nyilván a Nébih által fenntartott Nemzeti Fajtakatalógus: VT Salvatio, az állami elismerés időpontja 2015. június 1. A királybúza a legnagyobb szemű, tömegű és sűrűségű búzafaj, 30 év fejlesztés eredménye, Varga Frigyes kutató-nemesítőnek köszönhető a születése Jellemzői: A királybúzaliszt fehérjetartalma magas, aminosav-összetétele kedvező, emiatt könnyen felismeri az emberi szervezet. A királybúzában található karotin festékanyagnak köszönhetően a királybúzaliszt színe sárgás színű. Fehérjetartalma a közönséges búzánál 25-50%-kal nagyobb. A vékonyabb héjszerkezet magasabb őrlési kihozatalt eredményez. Fehérje felszívódási hányadosa 95% körüli. Az úgynevezett N-szorzója 7,9-8,3 közötti, a közönséges búza esetében ez mindössze 5,7-6,25 között mozog. Tésztánál optimális főzési tulajdonságokat mutat, köszönhetően a 32-45% közötti nedvessikér tartalmának, és 0-3,5 mm/ó értékű terülési mutatójának. Megfelelő őrlési technika esetén több dara nyerhető, köszönhetően a kemény magbelsőnek. Gyakran a durumot meghaladó sárgapigment-tartalommal bír. Származási hely: Magyarország Összetevők: 100% adalékanyag mentes Királybúza liszt Átlagos tápérték 100 g termékben: Energia 1422 kJ/333 kcal Zsír 1,0 g amelyből telített zsírsav: 0,20 g Szénhidrát: 65,8 g amelyből cukrok: 2,0 g Rost: 0,95 g Fehérje: 14,8 g Só: Átlagos tápérték 100 g termékben: Energia 1410 kJ/332 kcal Zsír 1,5 g amelyből telített zsírsav: 0,25 g Szénhidrát: 62,6 g amelyből cukrok: 1,5 g Rost: 3,4 g Fehérje: 15,5 g Só: 0,25 g
Kistermelői fehérpenészes sajtunk, hőkezelt tejből készült. A hőkezelés által, a tejhez adagolt penészkultúra ( Penicillum Candidum) szaporodását nem gátolják, a nyers tejben lévő természetes baktériumok. Így sokkal jobban kialakul a fajtára jellemző íz,illat, állag és hosszú érlelési, tárolási időt tesz lehetővé, megfelelő hőmérsékleten és páratartalomban. Fehérpenészes sajtunkat, aktívszenes kéregben érleljük. A termék csomagoláskor még érési fázisban van, de már élvezettel fogysztható, vagy akár még több héten keresztül érlelhető is hűtőszekrényben, eredeti csomagolásban. A csomagolást kimondottan a penészes sajtok csomagolásához, érleléséhez alakították ki.
Kistermelői gomolya sajtjaink nyers tehéntejből készülnek. Többféle ízesítésben kínáljuk kedves vásárlóinknak. Kultúrát nem tartalmaznak. A termék ízesítésére szárított fűszereket használunk, ezalól a lilahagymás gomolyánk a kivétel. Mivel viszonylag nagyobb nedvességtartalmú sajtról van szó, így fogyaszthatósága 30 napban maximalizálódik.
Kistermelői joghurtunk hőkezelt tejből készül ,pre és probiotikumot tartalmazó joghurt kultúrával. Igazán krémes állagát a kíméletes kézi technológiának köszönheti. 21 napos fogyaszthatósági idővel rendelkezik. Többféle ízben készül. Ízválasztékunkat saját lekvárjaink adják alapul. 370ml-es kiszerelésben. Joghurtjaink ára 300.- üvegdíjat tartalmaz.
Krémes, sűrű állagú,savanykás ízvilágú kistermelői kefír.Az ár 200Ft betèdijat tartalmaz.
Klasszikus mézes krémes sütemény lapok, egy csomag négy lapot tartalmaz (20x30cm) A lapok készre vannak sütve, csak tölteni kell és tálalni. Kiváló desszert az ünnepi vagy a hétköznapi asztalra. Jó étvágyat kívánunk!
Mézes puszedli, egy tradicionális mézes sütemény kicsik és nagyok kedvence. A csomag 250g puszedlit tartalmaz, három féle ízben. Natur bevonat nélkül, tojáshabos (fehér) és kakós-tojáshabos(barna). Összetevők: Búzaliszt,cukor,tojás,termelői méz,margarin,szódabikarbóna,fahéj,szegfűszeg,gyömbér Jó étvágyat kívánunk!