Ezt a zakuszkát a nagyszüleimtől, Mamitól és Tatitól örökölt recept alapján főzöm, pont úgy, ahogy Erdélyben szokás: babbal, gogossal (pritaminpaprikával), paradicsomlével és fűszerekkel. Friss kenyérre vagy pirítósra kenve a legjobb! Összetevők: pritamin és kápia paprika, hagyma, paradicsomlé, bab, hidegen sajtolt repce olaj, cukor, só, bors, babérlevél. Kiszerelés: 220 ml és 370 ml.
Ezt a zakuszkát a nagyszüleimtől, Mamitól és Tatitól örökölt recept alapján főzöm, pont úgy, ahogy Erdélyben szokás: vinetével (padlizsánnal), gogossal (pritaminpaprikával), paradicsomlével és fűszerekkel. Ez az íz összeköt múltat és jelent: Tati szerint „az íze pont olyan, mint a fiatalkoromban” – nekem pedig ez a legnagyobb elismerés. Friss kenyérre vagy pirítósra kenve a legjobb! Összetevők: pritamin és kápia paprika, hagyma, paradicsomlé, padlizsán, hidegen sajtolt repce olaj, cukor, só, bors, babérlevél. Kiszerelés: 220 ml és 370 ml.
800 gr-os tejfölös vödörben várja gazdáját a változatos virág. Itt most a LILA színűt értékesítem. Egész nyáron, sőt késő őszig virágzik. Habár egynyári, sikeresen átteletethető, így következő évben is felvidítja kertünket. "A záporvirág (Gazania) az őszirózsafélék családjába tartozik. Egyéb nevei: esővirág és napvirág". (Forrás: Wikipédia)
"A záporvirág (Gazania) az őszirózsafélék családjába tartozik. Egyéb nevei: esővirág és napvirág. Fajai Afrika középső, illetve déli részén honosak (Dél-afrikai Köztársaság, Szváziföld, Mozambik, Tanzánia és Angola), de többet más kontinensekre és országokba is betelepítettek (Ausztrália, Új-Zéland, Földközi-térség és Kalifornia). A záporvirágok virágai tipikusan az őszirózsafélékre jellemző fészekvirágzatok. Fajtól függően sokféle színűek lehetnek, főleg sárgák, narancssárgák és vörösek; az ember eme magas természetes színváltozatosságot jóval változatosabbá tette a termesztett változataival". (Forrás: Wikipédia) 800 gr-os tejfölös vödörben várja gazdáját a változatos virág. Itt most a NARANCS színűt értékesítem. Ebből 2 db van. Egész nyáron, sőt késő őszig virágzik. Habár egynyári, sikeresen átteletethető, így következő évben is felvidítja kertünket.
800 gr-os tejfölös vödörben várja gazdáját a változatos virág. Itt most az OKKERsárga (mustársárga) színűt értékesítem. Ebből is 2 db van. Egész nyáron, sőt késő őszig virágzik. Habár egynyári, sikeresen átteletethető, így következő évben is felvidítja kertünket. "A záporvirág (Gazania) az őszirózsafélék családjába tartozik. Egyéb nevei: esővirág és napvirág. Fajai Afrika középső, illetve déli részén honosak (Dél-afrikai Köztársaság, Szváziföld, Mozambik, Tanzánia és Angola), de többet más kontinensekre és országokba is betelepítettek (Ausztrália, Új-Zéland, Földközi-térség és Kalifornia). A záporvirágok virágai tipikusan az őszirózsafélékre jellemző fészekvirágzatok. Fajtól függően sokféle színűek lehetnek, főleg sárgák, narancssárgák és vörösek; az ember eme magas természetes színváltozatosságot jóval változatosabbá tette a termesztett változataival". (Forrás: Wikipédia)
GAZANIA - hajnali piros csík A záporvirág (Gazania) az őszirózsafélék családjába tartozik. Egyéb nevei: esővirág és napvirág. Ez a fajta: Daybreak red strip sárgában, valódi napsárga alapon van a piros csík. 800 gr-os tejfölös vödörben várja gazdáját a változatos virág (sajnos kifogytam a megfelelő cserepekből, a növényeket viszont ell kell látni tápanyaggal). Egész nyáron, sőt késő őszig virágzik. Habár egynyári, sikeresen átteleltethető, így következő évben is felvidítja kertünket. 15-20 cm-re nő, sziklakertbe, szegélyként és egyéb variációban is szépet mutat. (Friss képek!!)
800 gr-os tejfölös vödörben várja gazdáját a változatos virág. Itt most a VAJ színűt (halványsárga) értékesítem. Egész nyáron, sőt késő őszig virágzik. Habár egynyári, sikeresen átteletethető, így következő évben is felvidítja kertünket. "A záporvirág (Gazania) az őszirózsafélék családjába tartozik. Egyéb nevei: esővirág és napvirág". (Forrás: Wikipédia)
A záporvirág (Gazania) az őszirózsafélék családjába tartozik. Egyéb nevei: esővirág és napvirág. Ez a fajta: Daybreak red strip (fordítás: hajnali piros csík) 800 gr-os tejfölös vödörben várja gazdáját a változatos virág. Egész nyáron, sőt késő őszig virágzik. Habár egynyári, sikeresen átteleltethető, így következő évben is felvidítja kertünket. 15-20 cm-re nő, sziklakertbe, szegélyként és egyéb variációban is szépet mutat. (Friss képek!!)
"A záporvirág (Gazania) az őszirózsafélék családjába tartozik. Egyéb nevei: esővirág és napvirág. Fajai Afrika középső, illetve déli részén honosak (Dél-afrikai Köztársaság, Szváziföld, Mozambik, Tanzánia és Angola), de többet más kontinensekre és országokba is betelepítettek (Ausztrália, Új-Zéland, Földközi-térség és Kalifornia). A záporvirágok virágai tipikusan az őszirózsafélékre jellemző fészekvirágzatok. Fajtól függően sokféle színűek lehetnek, főleg sárgák, narancssárgák és vörösek; az ember eme magas természetes színváltozatosságot jóval változatosabbá tette a termesztett változataival". (Forrás: Wikipédia) 800 gr-os tejfölös vödörben várja gazdáját a változatos virág. Itt most a NARANCS színű hibridet értékesítem. Ebből 2 db van. (Gazania x Copper KING hibrid). A képeken látszik, milyen csodálatos a virág. A narancs sziromlevélben okkersárga pöttyök koncentrikus alakzatúak. A hasonló színű felálló és kiálló porzókkal a napfényben jókedvre deríti az embert. Egész nyáron, sőt késő őszig virágzik. Habár egynyári, sikeresen átteletethető, így következő évben is felvidítja kertünket.
Ropogósra savanyított, enyhén fűszeres zöld paradicsom – különleges ízvilág, ami húsok, hidegtálak, sült- és rántott ételek mellé is remekül illik. Tartósítószer-mentes savanyúság, amit a természetes ízek kedvelőinek készítek. Összetevők: zöld paradicsom, víz, ecet, cukor, étkezési só, babérlevél, egész bors, mustármag, koriander, kapor.

Szabadföldön vegyszermentesen termesztett paradicsom, amik már nem értek be az ősszel, savanyítani kiváló. Savanyítási recept:A tisztára mosott üvegekbe belerakjuk a megtisztított, hibátlan zöld paradicsomokat,a nagyobb darabokat fel is lehet vágni. Egy mérőedénnyel teletöltjük az üvegeket tiszta vízzel (közben nézzük, hogy mennyi vizet használtunk fel),amikor ezzel megvagyunk,akkor az üvegekbe levő vizet összeöntögetjük egy fazékba. Mivel mérőedénnyel töltöttük fel az üvegeket, így tudjuk, hogy összesen hány liter vizünk van a fazékban. Literenként hozzáteszünk 1 evőkanál sót,4evőkanál cukrot, 1dl 10%-os ecetet. A levet felfőzzük, és forrón a paradicsomokra ráöntjük. Ekkor rátesszük a kifőzött kupakokat. Így állni hagyjuk negyedóráig. Ekkor a levet újra visszaöntjük a fazékba az üvegekből, ezt újra felforraljuk (ízlés szerint ekkor fűszerezhetjük),majd ismét rátöltjük a paradicsomokra, azonnal lezárjuk és száraz dunsztba tesszük 1 napra. Így egy savanyú uborka állagú, ízletes savanyúságot kapunk. Jó étvágyat hozzá!