Durumbúza simaliszt A durumbúza más néven: makaróni búza, keményszemű búza, üveges búza, egy keresztezésekkel és háziasításokkal létrehozott búzafajta. Már idő-számításunk előtt is használták. A durum latinul keményet jelent, ami utal arra, hogy a durumbúza az összes búzaféle közül a legüvegesebb szerkezetű, így a legkeményebb. Szénhidrátjainak felszívódási módja a legjobb az összes gabonaliszt közül, mivel lassan, fokozatosan oldódnak fel, így nem emeli meg ugrásszerűen a vércukorszintet.
Kistermelői Ecetes Torma-kis üvegben 200 g Csak egy szippantás a jobból! :-) Aki reszelt már több kg tormát azt tudja mire gondolok! ;-) Én se gondoltam bele, hogy mire vállalkoztam, egy napig olyan volt a szemem mintha 24 órás romantikus film maratonon vettem volna részt, életemben nem sírtam annyit mint a torma készítése során! Szóval ez a pár üveg igazi érték! A torma ereje az idő múlásával enyhűl, de mivel ez pár napja készült ezért készüljetek fel az erejéje! Én személy szerint egy pár kanál tejföllel szoktam lágyítani! Ja és hűtőben kell tárolni, mert semmilyen tartósítószert nem tartalmaz!
Kalocsa környékén, így Fajszon is nagy hagyománya van a fűszerpaprika termesztésének, feldolgozásának. A családunk is több generációra visszatekintve mindig termelt fűszerpaprikát, melyet fel is dolgozott, így a hagyományos módszereket már gyerekkoromban láthattam. ! ! ! 2024-es őrleményünk a Szatymazi Paprikamustrán Arany minősítést ért el ! ! ! A magas minőség elérése már a szántóföldön kezdődik: jó minőségű (bár kevesebbet termő) régi magyar fajtákat használunk. Műtrágya kijuttatásunk minimális, inkább szerves- és ásványi trágyák adják a tápanyagot a paprikanövényeknek, ezzel is kímélve a talajt- és a környezetet. Ami a permetezéseket illeti: felszívódó növényvédőszereket nem használunk, főleg bio termesztésben is alkalmazható szerekhez nyúlunk - amennyiben szükséges. Levéltetvek ellen a katicabogarakat is segítségül hívjuk a védekezésben. A betakarítás kézzel történik, csak az egészséges, érett terméseket szedjük le. Ezután Raschell tömlőkbe (úgynevezett „szákokba”) töltjük a termést, magas, szellős helyre akasztjuk, majd következik körülbelül negyven nap szikkasztás, utóérlelés. Ebben az időszakban koncentrálódik a szín a paprikában, ami a festéktartalom tartósságát eredményezi. A szikkasztás után – napszámosok bevonásával – kiválogatjuk a paprikát, minden hibás, rossz bogyót kidobunk, az egészségesekről eltávolítjuk a szárat. Ez egy nagy kézimunka igényű, ezáltal költséges folyamat, ráadásul a késztermékünk is kevesebb lesz 15-20 százalékkal. Ezután jutunk el a kíméletes szárítás, majd a darálás műveletéhez. A paprika festéktartalmát minden évben laboratóriumban bevizsgáltatjuk: általában 210-270 ASTA érték között szokott lenni a miénk. Az Élelmiszerkönyv előírása alapján az I. osztályú őrleményeknek 100 ASTA érték felettinek kell lenni, a boltokban így maximum 110-120 ASTA értékű paprikákat lehet vásárolni, ami számunkra nagyon alacsony minőséget jelentene. (ezért a mi paprikánkból kevesebb is elég a jó szín eléréséhez egy pörköltben például, mint a nagyüzemiből).
Tehéntejből készült görög joghurt eperdzsemmel rètegezve.Kicsik ès nagyok kedvence:)
Többféle ízben kapható gomolyáink, mindig a szezonnak megfelelő friss fűszerekkel ízesítve.
Nagyon jó minőségű fehér kukoricából készült dara/töret. Agrár-környezetgazdálkodási programban a kukoricák kíméletes növényvédelem mellett teremnek. Ráadásul a fehér kukorica egy igazi (régi) különlegesség. Nem egységes a darálás, ezért töretnek is hívhatjuk, a finomabbra darált szemek krémességet adnak a nagyobb szemek pedig változatossá teszik a textúrát. A nagyobb szemek miatt érdemes tovább főzni az alapanyagot. Indulhat a puliszka, polenta, prósza, kása, stb. ételek készítése. Nagyjából az elkészíteni kívánt kukoricadarához háromszoros folyadékot (víz vagy tej) érdemes önteni, de ez függ, hogy milyen állagú végeredményt szeretnétek készíteni! Próbáljátok ki, nagyon várjuk a visszajelzéseket!
A termék saját termelésű, vegyes, fehér szőlőből készül. A must préselés után azonnal üvegekbe kerül, így 1 év múlva fogyasztva is a friss must ízét érezzük fogyasztás közben. Az üveg tartalma: 0,3l Felbontás után hűtve tárolandó.
Saját termelésű, vegyes, fehér szőlő mustjából készült termék. Kitűnő alapanyag öntetként desszertekhez, illetve fagylaltokhoz. Szörpként az ajánlott higítási arány: 1:8-10-hez. Az üveg tartalma: 0,7 l. Összetevők: vegyes fehér must, cukor, citromsav, nátrium-benzoát
Késői szüretelésű fekete berkenye bogyóból készült. Édeskés, fanyar ízű szuperélelmiszer.
Testes aromájú fekete berkenye ecet. Természetes úton biológiai erjesztéssel készült. Szüretlen, 6 % körüli ecetsav tartalommal. Ajánljuk vörös húsokhoz, salátákhoz.