Ha szeretnéd egy kis édességgel meglepni magad vagy valemelyik ismerősöd, akkor válaszd a diós akácmézünket.
Klasszikus diós hókifli, kívül finom porcukorral hintve. Igazi ünnepi sütemény, amely karácsonykor és az év bármely napján is nagy kedvenc. Összetevők: liszt, margarin, porcukor, dió, tojás
Disznósajt Hagyományos recept alapján készített, füstölt műbélbe töltött sertésfő. Összetevők: Sertéshús, szív, börke, nyelv, fejhús fűszerek: őrölt csemege fűszerpaprika, fokhagyma, őrölt feketebors, majoranna, só. Tárolás 0- 5 C°. A disznósajt pontos súlya mérést igényel, kb.: 30 dkg/db
Tradicionális recept szerint készült disznósajt, valódi házias ízekkel. Válogatott sertés pofahúsból, bőrkéből, nyelvből és tokaszalonnából készül, természetes fűszerezéssel: sóval, borssal, pirospaprikával és fokhagymával. Az alapanyagokat abálás után akácfával füstöljük néhány órán át, ettől kapja jellegzetes, gazdag ízvilágát. Tartósítószert és mesterséges adalékanyagokat nem tartalmaz, csak az, amit egy igazi, hagyományos disznósajtban elvárunk.
Durumbúza simaliszt A durumbúza más néven: makaróni búza, keményszemű búza, üveges búza, egy keresztezésekkel és háziasításokkal létrehozott búzafajta. Már idő-számításunk előtt is használták. A durum latinul keményet jelent, ami utal arra, hogy a durumbúza az összes búzaféle közül a legüvegesebb szerkezetű, így a legkeményebb. Szénhidrátjainak felszívódási módja a legjobb az összes gabonaliszt közül, mivel lassan, fokozatosan oldódnak fel, így nem emeli meg ugrásszerűen a vércukorszintet.
Kalocsa környékén, így Fajszon is nagy hagyománya van a fűszerpaprika termesztésének, feldolgozásának. A családunk is több generációra visszatekintve mindig termelt fűszerpaprikát, melyet fel is dolgozott, így a hagyományos módszereket már gyerekkoromban láthattam. ! ! ! 2024-es őrleményünk a Szatymazi Paprikamustrán Arany minősítést ért el ! ! ! A magas minőség elérése már a szántóföldön kezdődik: jó minőségű (bár kevesebbet termő) régi magyar fajtákat használunk. Műtrágya kijuttatásunk minimális, inkább szerves- és ásványi trágyák adják a tápanyagot a paprikanövényeknek, ezzel is kímélve a talajt- és a környezetet. Ami a permetezéseket illeti: felszívódó növényvédőszereket nem használunk, főleg bio termesztésben is alkalmazható szerekhez nyúlunk - amennyiben szükséges. Levéltetvek ellen a katicabogarakat is segítségül hívjuk a védekezésben. A betakarítás kézzel történik, csak az egészséges, érett terméseket szedjük le. Ezután Raschell tömlőkbe (úgynevezett „szákokba”) töltjük a termést, magas, szellős helyre akasztjuk, majd következik körülbelül negyven nap szikkasztás, utóérlelés. Ebben az időszakban koncentrálódik a szín a paprikában, ami a festéktartalom tartósságát eredményezi. A szikkasztás után – napszámosok bevonásával – kiválogatjuk a paprikát, minden hibás, rossz bogyót kidobunk, az egészségesekről eltávolítjuk a szárat. Ez egy nagy kézimunka igényű, ezáltal költséges folyamat, ráadásul a késztermékünk is kevesebb lesz 15-20 százalékkal. Ezután jutunk el a kíméletes szárítás, majd a darálás műveletéhez. A paprika festéktartalmát minden évben laboratóriumban bevizsgáltatjuk: általában 210-270 ASTA érték között szokott lenni a miénk. Az Élelmiszerkönyv előírása alapján az I. osztályú őrleményeknek 100 ASTA érték felettinek kell lenni, a boltokban így maximum 110-120 ASTA értékű paprikákat lehet vásárolni, ami számunkra nagyon alacsony minőséget jelentene. (ezért a mi paprikánkból kevesebb is elég a jó szín eléréséhez egy pörköltben például, mint a nagyüzemiből).
Egy hosszú nap után nincs is jobb, mint amikor néhány kanál házias mártással pillanatok alatt vacsorát varázsolhatsz az asztalra. Ez a mártás a gyors vacsorák megmentője, amelyből elég egy üveggel elővenni, és máris teljes értékű, illatos, színes étel kerül az asztalra. A Pajtabíró édes-savanyú mártás házi paradicsomléből, friss zöldségekből és gyümölcsökből készül — természetes édességét a paprika, répa és alma adják, amit a gyömbér és az ananász különleges íze tesz teljessé. Fogyasztási javaslat: melegítsd fel és kínáld önmagában, párolt rizzsel, vagy készíts alá párolt húst, amit ezzel a mártással nyakon öntve tálalsz — gyors, házias, mégis különleges vacsora, percek alatt. Összetevők: paradicsomlé, vöröshagyma, paprika, sárgarépa, alma, cukor, szárzeller, ananász, ecet, fokhagyma, szójaszósz, gyömbér, hidegen sajtolt repce olaj, só, bors. Tartósítószermentes termék!
Kistermelői eperszörp cukorral, 100% eperrel kb 10-szeresre higítva javasoljuk fogyasztani izlés szerint
Tehéntejből készült görög joghurt eperdzsemmel rètegezve.Kicsik ès nagyok kedvence:)
Sötét színű, kristályosodásra hajlamos méz. Főképp hársfa virágról, tüskés szederről gyűjtötték a méhek, illetve édesharmat is található benne, amely növényi nedvekből származik. 0,5 kg-os kiszerelés.
Sötét színű, kristályosodásra hajlamos méz. Főképp hársfa virágról, tüskés szederről gyűjtötték a méhek, illetve mézharmatból, amely növényi nedvekből származik.
Kistermelői szörp,cukorral, valóban természetben szedett vadon termett gyümölcsből készült 100% ban szedret tartalmaz. 10-szeres higításban ajáljuk fogyasztani