Kalocsa környékén, így Fajszon is nagy hagyománya van a fűszerpaprika termesztésének, feldolgozásának. A családunk is több generációra visszatekintve mindig termelt fűszerpaprikát, melyet fel is dolgozott, így a hagyományos módszereket már gyerekkoromban láthattam. ! ! ! 2024-es őrleményünk a Szatymazi Paprikamustrán Arany minősítést ért el ! ! ! A magas minőség elérése már a szántóföldön kezdődik: jó minőségű (bár kevesebbet termő) régi magyar fajtákat használunk. Műtrágya kijuttatásunk minimális, inkább szerves- és ásványi trágyák adják a tápanyagot a paprikanövényeknek, ezzel is kímélve a talajt- és a környezetet. Ami a permetezéseket illeti: felszívódó növényvédőszereket nem használunk, főleg bio termesztésben is alkalmazható szerekhez nyúlunk - amennyiben szükséges. Levéltetvek ellen a katicabogarakat is segítségül hívjuk a védekezésben. A betakarítás kézzel történik, csak az egészséges, érett terméseket szedjük le. Ezután Raschell tömlőkbe (úgynevezett „szákokba”) töltjük a termést, magas, szellős helyre akasztjuk, majd következik körülbelül negyven nap szikkasztás, utóérlelés. Ebben az időszakban koncentrálódik a szín a paprikában, ami a festéktartalom tartósságát eredményezi. A szikkasztás után – napszámosok bevonásával – kiválogatjuk a paprikát, minden hibás, rossz bogyót kidobunk, az egészségesekről eltávolítjuk a szárat. Ez egy nagy kézimunka igényű, ezáltal költséges folyamat, ráadásul a késztermékünk is kevesebb lesz 15-20 százalékkal. Ezután jutunk el a kíméletes szárítás, majd a darálás műveletéhez. A paprika festéktartalmát minden évben laboratóriumban bevizsgáltatjuk: általában 210-270 ASTA érték között szokott lenni a miénk. Az Élelmiszerkönyv előírása alapján az I. osztályú őrleményeknek 100 ASTA érték felettinek kell lenni, a boltokban így maximum 110-120 ASTA értékű paprikákat lehet vásárolni, ami számunkra nagyon alacsony minőséget jelentene. (ezért a mi paprikánkból kevesebb is elég a jó szín eléréséhez egy pörköltben például, mint a nagyüzemiből).
Tehéntejből készült görög joghurt eperdzsemmel rètegezve.Kicsik ès nagyok kedvence:)
Többféle ízben kapható gomolyáink, mindig a szezonnak megfelelő friss fűszerekkel ízesítve.
Vegyszermentes kertből származó kézműves meggylekvár, kizárólag fém- és faeszközöket használva! Forró vizes dunsztolással tartósítva. Házi almából, fahéjjal, szegfűszeggel és friss citromlével ízesítve, xilittel édesítve – türelemmel és szeretettel készítve! 80% valódi gyümölcstartalommal. Készült: 2024.
Nagyon jó minőségű fehér kukoricából készült dara/töret. Agrár-környezetgazdálkodási programban a kukoricák kíméletes növényvédelem mellett teremnek. Ráadásul a fehér kukorica egy igazi (régi) különlegesség. Nem egységes a darálás, ezért töretnek is hívhatjuk, a finomabbra darált szemek krémességet adnak a nagyobb szemek pedig változatossá teszik a textúrát. A nagyobb szemek miatt érdemes tovább főzni az alapanyagot. Indulhat a puliszka, polenta, prósza, kása, stb. ételek készítése. Nagyjából az elkészíteni kívánt kukoricadarához háromszoros folyadékot (víz vagy tej) érdemes önteni, de ez függ, hogy milyen állagú végeredményt szeretnétek készíteni! Próbáljátok ki, nagyon várjuk a visszajelzéseket!
A termék saját termelésű, vegyes, fehér szőlőből készül. A must préselés után azonnal üvegekbe kerül, így 1 év múlva fogyasztva is a friss must ízét érezzük fogyasztás közben. Az üveg tartalma: 0,3l Felbontás után hűtve tárolandó.
Saját termelésű, vegyes, fehér szőlő mustjából készült termék. Kitűnő alapanyag öntetként desszertekhez, illetve fagylaltokhoz. Szörpként az ajánlott higítási arány: 1:8-10-hez. Az üveg tartalma: 0,7 l. Összetevők: vegyes fehér must, cukor, citromsav, nátrium-benzoát
Késői szüretelésű fekete berkenye bogyóból készült. Édeskés, fanyar ízű szuperélelmiszer.
Fekete ribizli lekvár "szőröstül, bőröstül". Persze szőre nincsen, magja és bőre benne van, hogy minden hatóanyaga megmaradjon. Magjai egészen picik . Kiváló antioxidáns. Kevés cukorral készül. Tartósítószert nem tartalmaz.
Fekete ribizli szörp gyümölcshússal dúsan, cukorral édesítve. Kb 5-7 szeres mennyiségre hígítható, ízlés szerint. Tartósítószert nem tartalmaz. Felbontás után hűtőben korlátozott ideig tárolható.
Fekete ribizli szörp hozzáadott cukortól mentesen, gyümölcsvelővel dúsan. Ízlés szerint édesítve vagy édesítés nélkül fogyasztható 5-7 szeres higítással. Tartósítószert nem tartalmaz.
Cukorral édesített fekete ribizli gyümölcs szörp. Ízlés szerint higítható 5-7 szeres mennyiségre. Tartósítószer mentes.