Albizia julibrisson A selyemakác 5-6 méteresre is megnövő, rózsaszín, méz illatú viragokat hozó, mediterrán fa. Széles, terebélyes koronát nevel, ezt ültetéskor vegyük figyelembe. Gyorsan nő, évente több métert is fejlődhet. Ágai elterülők, ezért kitünően alkalmas árnyékolásra. Levelei este összezáródnak. Közepes méretű, gyors növekedésű, szívós, szétterülő, terebélyes koronájú, nyáron virágzó lombhullató fa. Júniustól-Szeptemberig több hullámban nyílnak lilásrózsaszín porzószálaktól borzas-pamacsos, illatos, díszes virágai. Védett, napos, meleg helyet kedvel, mérsékelten száraz talajt igényel (bármilyen talajon megél), később jó szárazságtűrő. Méltán népszerű igénytelensége és virágzásakor megkapó látványa miatt. Ezt a méretű Selyemakácot már ki lehet ültetni. 7,5 literes kontérben lévő növények. Talajtípus: közömbös Télállóság: -20C fok Tápanyagigény: közepes Vízigény: közepes, majd alacsony Fényigény: teljes napfény
Sertés zsír Hagyományosn üstben sütött sertés zsír. Tej hozzáadása nélkül. Készült: sertés zsírszalonnából 1 kg-os kiszerelésben kapható.
Salvia coccinea ‘Royal bumble’ Származási hely: USA Dk-i része, Florida Nyár közepétől hosszú hónapokig, egészen a fagyokig (Decemberben is, ha plussz fokok vannak) folyamatosan és rendkívül dúsan virágzik. Méhlegelő. Kifejletten 50/70 cm magas, illatos levelű, bokrosodó, mutatós évelő cserje. Virág: messziről kitűnik nagyon szép élénk skarlátpiros színével. Szárazságtűrő, de ekkor a növekedése leáll, érdemes a földjét kissé nyirkosan tartani. A bokrosodást, dúsulást elősegíthetjük a növény visszavágásával. Az elhalt virágok eltávolításával még hosszabb a virágzási idő. A többi zsályafajhoz képest kevésbé fagytűrő. Tavasszal minden évben tőről hajt újra, vagy fátyolfóliával takarni is lehet. Növénytársításokkal csoportokba ültetve a legszebb. 30-40cm magas cserepes növények. A legtöbb már virágzik :) Talajtípus: közömbös Télállóság: -15C fok Tápanyagigény: közepes Vízigény: közepes Fényigény: félárnyék
Rideg tartású skótfelföldi marháink egyik legfinomabb részét nagyjából 1 kilógrammos csomagokban vákum csomagoltan kínáljuk.
Sertés sonka darabolt ~ 50 dkg kb Hagyományos eljárással készített füstölt sertés sonka. Darabolt, bőrös sertéscombból, természetes só felhasználásával, 3 hétig érlelve, sófürdőben pácolva! Ez tuti választás akár vendégváráshoz, hidegtálakhoz, főzéshez. Vékonyan szelve, csak magában a legtutibb! Egy egész sonka kb 2-3 kg-os! Összetevői: Bőrös sertsertéscomb, hagyományos só. A sonka pontos súlya mérést igényel, kb.: 50 dkg/ db ! Pontos mérés után számlázzuk!
Ki ne ismerné a dalt: "Popeye az én nevem, szárazon és a vízen spenót a kedvencem, ezért van bicepszem Popey az én nevem" Nos időközben fény derült rá, hogy egy tizedesvessző elírás miatt hitték azt sokáig az emberek, hogy nagyon magas a vastartalma. De ettől függetlenül van benne vas, és még nagyon sok vitamin, a paraj a legegészségesebb salátanövény!! Csak sajnos nálunk itthon nem olyan népszerű! :-( Ez is olyan mint a halfogyasztási szokásunk, síralmas. Pedig, ha pár levél ebből is kerül a salátába, talán észre sem veszi a család! Nálunk 3 hetente biztos, hogy valamilyen formában az asztalra kerül mert én nagyon szerettem. Krémleves, főzelék, lasagne, tejszínes szósz penne tésztával, töltött tészta stb. Szóval ajánlom mindenkinek!! Nyáron és ősszel inkább az Új Zélandi fajtából tudok szedni, tavasszal pedig a Matador fajtából! Garantáltan vegyszermentes, néhány helyen előkóstolt finom, friss spenót a Pöttyös Kert háza tájáról. A hűtőben tárolva kb. 3-4 napig maradnak frissek a levelek, hamar romlásnak indul, ezt tartsd szem előtt!! Fagyasztani csak nyersen ajánlom, kb. semmi értelme a megfőzött, lefagyasztott paraj pürének elszáll a vitamin tartalom!!
Új-zélandi spenót frissen a kertből Egy jó kis recept ötlet a felhasználásához: (ez egy jó nagy mennyiség minimum 5 főre) SPANAKOPITA RECEPT 600 g spenót (mi pürét használtunk, de lehet bébispenót is) 1 csokor kapor • 1 csokor petrezselyem • fél csokor menta • 5-6 db újhagyma .750 g görög feta • 2-3 evőkanál olívaolaj 1 db tojás • só, bors 2 csomag réteslap • 150 g olvasztott vaj a kenéshez. (Nálam meg veheted még hozzá a kaprot és au újhagymát is.) Elkészítés: A fűszereket és a hagymát felaprítjuk, majd összekeverjük egy nagy tálban a spenóttal és belemorzsoljuk a fetát. Hozzáadjuk a felvert tojást, az olívaolajat és sózzuk, borsozzuk. A réteslapokat hármasával használjuk és mindig a legfelső lapot kenjük meg vajjal. A lap szélére helyezzük a tölteléket, majd a három lapot együtt feltekerjük. A feltekert lapokból csigát formázunk egy sütőformában. A végén az egészet lekenjük vajjal és 180 fokon 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Tálaláshoz Tzatziki Ez az alap mennyiség: 3 kígyóuborka | 300 g görög joghurt | 3 gerezd fokhagyma 1 kis csokor menta | fél citrom leve | só ízlés szerint | olívaolaj a tetejére.
Popeye kedvence – kistermelői spenótpüré üvegbe zárva! Friss, saját termesztésű vegyszermentes spenótból, adalék- és sómentesen, tartósítószer nélkül készül. Csak párolás, pürésítés, üveg – semmi felesleges! 1 üvegben kb. 55-60 dkg friss spenót ereje! Felhasználható főzeléknek, mártásnak, tésztákhoz, süteményekbe vagy levesbe keverve is. „Ha Popeye is innen vásárolna, most még erősebb lenne!”
Spenótos durum tészta Spenótos – Orsó A géppel készített Fusilli vagy más néven orsó teljesen önálló életet él. Keresztmetszetét nézve olyan, mintha egy vékony, de széles tésztacsíkot a tengelye mentén csavarnál meg. Annak ellenére, hogy csak pár évtizedes múltra tekint vissza a gépi tésztaforma, hatalmas karriert futott be. A rövid tésztaformák között a legnagyobb darabszámmal eladott (és ha már eladták, hát el is fogyasztották) tésztafajták közé nőtte ki magát. Hiszen olyan sokoldalú: fogyaszthatod tésztasalátákban hidegen. Vagy fogyaszthatod melegen, szinte bármelyik szósszal párosítva, sütőbe is dughatod, de akár levesekben is szívesen úszkál. Összetétel: 33% spenótpüréből készült tészta, durumliszt alapon, fokhagymával, parajdi sóval, borssal fűszerezve. Magas rosttartalmú, alacsony glikémiás indexű termék! Főzési idő:2-3 perc. A tűzről levéve 3-4 percig fedő alatt pihentetjük. Energia 1460 KJ/ 345 Kcal Zsír 2,6 g - amelyből telített zsírsavak 0,5 g Szénhidrát 57 g - amelyből cukrok 4,2 g Fehérje 21 g Só 1,5 g
Sütőkolbász Hagyományos recept alapján készített, természetes bélbe töltött csemege kolbász. Összetevők: Sertéshús Fűszerek: őrölt feketebors, só, őröltkömény, szerecsendió, fokhagyma, őrölt pirospaprika. Tárolás 0- 5 C°. A kolbász pontos súlya mérést igényel, kb.: 40 dkg/pár.