A bazsalikom sokoldalúan használható fűszer, saláták,szószok,sültek,mártások, ízesitésére tökéletes! A zöld genovai a legnagyszerűbb társa a paradicsomnak, de még limonádé is készíthető belőle(lejebb a recept)!A bazsalikom dekorációnak is csodás növény főleg a lila, szépséges színével,feltűnösködik a kertben!Fontos szempont,hogy még szúnyogriasztónak is tökéletes,ezért mindenképpen ajánlatos nevelgetni pár szálat a kertben! Ime a limonádé recept: Egy tálba dobjuk a bazsalikomot a szárával együtt, de egy tucat szép levelet előtte lecsípünk róla, ez később jó lesz díszítésnek. Megszórjuk ízlés szerint cukorral és egy törőfával vagy kanállal kicsit összezúzzuk, hogy szépen elkezdjen illatozni. A kígyóuborka 2/3 részét felszeleteljük kb. 2 mm vastagságúra és ezt, valamint a cukorral összetört bazsalikomot is egy megfelelő méretű kancsóba tesszük. Az egészet felöntjük 1,5-2 liter jó meleg, de nem forró vízzel, elkeverjük, hogy a cukor felolvadjon. Hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük. A limonádét jéggel megpakolt poharakba töltjük, és adunk hozzá egy kis friss citrom-, vagy narancslevet. Karikára szeletelt friss uborkával, citrommal és a félretett bazsalikomlevelekkel kínáljuk.
Ez a 100% szőlőből készített borecet közvetlen a Zselici Tájvédelmi Körzet mellett fekvő Visnyeszéplakon vegyszermentesen termesztett szőlők egyik terméke Zaja Péter portájáról. Bio rozmaringgal kicsit megbolondítva hozza a vörösbor minden jótékony hatását, azonban se alkoholt, se hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Kíváló nemcsak saláták ízesítéséhez, hanem nyári forróságban alkoholmentes fröccs készítéséhez szomjoltónak! Nembaj, ha visszaérkezik a Somogyi Kosárba az üveg majd, vhogy kifogytunk belőlük:-) Előre is köszönjük! Portánk a Nyitott Kertek Projekt része (http://nyitottkertek.hu). Mi magunk (Zaja Péter&Kertész Ildikó) a Kárpát-medencei Gyümölcsész Hálózat aktív tagjai vagyunk. Mindketten permakultúrás elvek alapján igyekszünk fejleszteni kis gazdaságunkat, így a Somogyi Kosárnak termény-fölöslegeinket tudjuk örömmel felkínálni.
A borsikafű ismertebb nevén csombor, egy fényigényes, szárazságtűrő fűszernövény. Különleges,borsra emlékeztető, de attól gyengébb fűszer, kifejezetten jól passzol a savanyú káposztához! De húsok, pástétomok,mártások babos ételek tökéletes társa.Gyomorkímélő, ezért akinek a klasszikus bors erős, ezzel pótólhatja azt az ízt. Óvatósan használjuk, mert a túlzott használata keserűvé tehetei az ételt ,és csak a főzés végén adjuk az ételhez! Egyébként egy nagyon szívós kis növény, ahogy a szél elviszi messzebbre a magját, a beton járda réseiből is ki kell.
Citromfű, az igazi segítség a bajban. Nálam bevàllt mint vírusírtó, az állandó herpesz problémàmra ez a növény lett a megoldàs. Nyáron limonàdé és sźörp, formájában fogyasztóm. Télen pedig a szárított leveleiből készítek teàt. Cserépben és csokros formában is kapható.
A kakukkfű egy szárazságtűrő, fényigényes kis gyönyörűség! Nálam, a kerti út szegélynövénye is,nagyon kis díszes, jól mutat virágzás idején! Illetve az is fontos szempont, hogy takarja a talajt így ezen a területen a gazok elterjedése kizárva! Gombás ételek, sült csirke fűszere. De teája fertőtlenítő,immunerősítő is, szóval egyétek és igyátok, mert igazán hasznos, a szervezetünk helyes működésében nagy segítség!
A kezdő fűszerválogatás díszdobozban egy igazán különleges kis csomag! A következőkkel töltöttem meg; 6 g Kömény, 1,5 g Kapor, 1,5 g Petrezselyem, 3 g Oregano, 2 g Kakukkfű, 4,5 g Feketebors, 1,5 g Tárkony és 1,5 g Lestyán van a kémcsővekben. Plusz-minusz 1-2 gramm eltérés előfordulhat, a szárítás óta eltelt idő miatt. Tökéletes ajándék, ha valami egyedi dolgot szeretnél!! Egy kis videó arról hogy hogyan is kapod a csomagot; https://youtu.be/nnufarmGuGQ?si=iHwmiy5WxZeG8via
A lestyán, vagy ismertebb nevén a vegeta kihagyhatatlan a vasárnapi húslevesből. Annyira jó ízt ad az ételnek, hogy ezt ki kell probàlnod ha eddig még nem volt benne részed.
A majoranna étvágygerjesztő, gyomorerősítő nyugtató hatàsú fűszer, a gyógyteàk alkotórésze. Felhasználható krumpli,babos ételek,továbbá húskészítmények ízesítésére. Szép dísze is lehet a kertnek,bár nálunk alapos takaràs mellett van csak némi esély az áttelelésre.
A nyár elengedhetetlen kelléke a menta! Frissítő limonádét, szörpöt készíthetünk belőle, és desszertek díszitésére is kíváló! Csak fantázia kérdése! Cserépben, és csokrosan is kapható!
Allergének a termékben: nincs Átlagos tápérték 100 g termékben: Energia 1683 kJ (396 kcal) Zsír 0 g -amelyből telített zsírsavak 0 g Szénhidrát 99 g -amelyből cukrok 99 g Fehérje 0 g Só 0,05 g Tárolás: száraz, hűvös helyen Származási hely: Mauritius Milyen diétába illeszthető: Vegán Vegetáriánus
Az oregano nagyon sokoldalúan használható,és kedvelt zöldfűszer. Nálunk elősorban a pizza jut mindenkinek eszébe róla de használhatjuk levesekhez, mártásokhoz, töltelékekhez, pástétomokhoz, paradicsomos, babos, halas ételekhez is. Egy kis érdekesség,hogy az oregano szárított, morzsolt változata sokkal erőteljesebb, ízletsebb,mint a frissen szedett oregano . Kivétel az arany oregano,ami nagyon finom, ízletes, és még gyönyörűséges is. A képen is láthatjátok milyen szép,belőle adok el csokrosan.