
Laurus nobilis = Nemes babér = Babérlevél Konyhai felhasználásra alkalmas, finom aromájú, illatos, organikus levelek vegyszermentes kiskerti környezetből, közvetlenül az átadónapon frissen szedve. Érdekességek, hasznos infók a Babérlevél gyógyhatásáról Felhasználás előtt mosást igényel. A csomagba 10db babérlevél kerül.. Amennyiben az össz rendelések nem érnek el egy bizonyos szintet, elnézését kérünk, de töröljük a rendelést és nem autózunk 40 percet Kaposvárra.





Ez a 100% szőlőből készített borecet közvetlen a Zselici Tájvédelmi Körzet mellett fekvő Visnyeszéplakon vegyszermentesen termesztett szőlők egyik terméke Zaja Péter portájáról. Bio rozmaringgal kicsit megbolondítva hozza a vörösbor minden jótékony hatását, azonban se alkoholt, se hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Kíváló nemcsak saláták ízesítéséhez, hanem nyári forróságban alkoholmentes fröccs készítéséhez szomjoltónak! Nembaj, ha visszaérkezik a Somogyi Kosárba az üveg majd, vhogy kifogytunk belőlük:-) Előre is köszönjük! Portánk a Nyitott Kertek Projekt része (http://nyitottkertek.hu). Mi magunk (Zaja Péter&Kertész Ildikó) a Kárpát-medencei Gyümölcsész Hálózat aktív tagjai vagyunk. Mindketten permakultúrás elvek alapján igyekszünk fejleszteni kis gazdaságunkat, így a Somogyi Kosárnak termény-fölöslegeinket tudjuk örömmel felkínálni.
Csípős fűszerpaprika őrleményünkhöz egy kiváló fajta csípős fűszerpaprikát termesztünk, melynek a csípőssége mellett a színe is kiemelkedő. Feldolgozása ugyanazzal az eljárással készül, mint az édes paprikáé, csípőssége ellenére még a kézi válogatást is elvégezzük. Kolbásztöltésekhez elengedhetetlen.
Kalocsa környékén, így Fajszon is nagy hagyománya van a fűszerpaprika termesztésének, feldolgozásának. A családunk is több generációra visszatekintve mindig termelt fűszerpaprikát, melyet fel is dolgozott, így a hagyományos módszereket már gyerekkoromban láthattam. ! ! ! 2024-es őrleményünk a Szatymazi Paprikamustrán Arany minősítést ért el ! ! ! A magas minőség elérése már a szántóföldön kezdődik: jó minőségű (bár kevesebbet termő) régi magyar fajtákat használunk. Műtrágya kijuttatásunk minimális, inkább szerves- és ásványi trágyák adják a tápanyagot a paprikanövényeknek, ezzel is kímélve a talajt- és a környezetet. Ami a permetezéseket illeti: felszívódó növényvédőszereket nem használunk, főleg bio termesztésben is alkalmazható szerekhez nyúlunk - amennyiben szükséges. Levéltetvek ellen a katicabogarakat is segítségül hívjuk a védekezésben. A betakarítás kézzel történik, csak az egészséges, érett terméseket szedjük le. Ezután Raschell tömlőkbe (úgynevezett „szákokba”) töltjük a termést, magas, szellős helyre akasztjuk, majd következik körülbelül negyven nap szikkasztás, utóérlelés. Ebben az időszakban koncentrálódik a szín a paprikában, ami a festéktartalom tartósságát eredményezi. A szikkasztás után – napszámosok bevonásával – kiválogatjuk a paprikát, minden hibás, rossz bogyót kidobunk, az egészségesekről eltávolítjuk a szárat. Ez egy nagy kézimunka igényű, ezáltal költséges folyamat, ráadásul a késztermékünk is kevesebb lesz 15-20 százalékkal. Ezután jutunk el a kíméletes szárítás, majd a darálás műveletéhez. A paprika festéktartalmát minden évben laboratóriumban bevizsgáltatjuk: általában 210-270 ASTA érték között szokott lenni a miénk. Az Élelmiszerkönyv előírása alapján az I. osztályú őrleményeknek 100 ASTA érték felettinek kell lenni, a boltokban így maximum 110-120 ASTA értékű paprikákat lehet vásárolni, ami számunkra nagyon alacsony minőséget jelentene. (ezért a mi paprikánkból kevesebb is elég a jó szín eléréséhez egy pörköltben például, mint a nagyüzemiből).





Ez egy univerzális konyhai fűszer, amelyet használhatsz levesek, szószok, rizottó, húsok fűszerezésére, pácolásukhoz, mártásokban is kiváló, tésztaszószokban, kenyértésztában, használatának csak a fantáziánk szab határt, de vészhelyzetben akár gombakrémleves is készíthető belőle.
Szárított zöldségekből készült, teljesen só- és adalékmentes ételízesítő. Összetevők: répa, petrezselyemgyökér, vöröshagyma, karalábé, zeller, petrezselyemzöld. Tiszta íz, tiszta alapanyag – csak annyit adsz belőle az ételhez, amennyit szeretnél. Kiszerelés: 35 g (108 ml üveg) vagy 70 g (220 ml üveg).
Édes fűszerpaprika őrleményünk füstölt változata. A füstölést élelmiszeripari tanusítvánnyal rendelkező német bükkfaaprítékkal végezzük. Ajánljuk spanyol, dél-amerikai ételek kedvelőinek, valamint vegán étrendet követőknek, hiszen a füstölt paprika íze a füstölt húsok által adott ízre emlékeztet például egy bablevesben. Kiváló összetevő a húspácoláshoz, de a körözöttek ízét is feldobja.
A majoranna étvágygerjesztő, gyomorerősítő nyugtató hatàsú fűszer, a gyógyteàk alkotórésze. Felhasználható krumpli,babos ételek,továbbá húskészítmények ízesítésére. Szép dísze is lehet a kertnek,bár nálunk alapos takaràs mellett van csak némi esély az áttelelésre.





Kitűnő ételízesítő, mely húsok pácolásánál, rántotta ízesítésénél, vagy bármi más esetben használható, ahol fel akarjuk dobni ételeinket a medvehagyma pikáns ízével.
Allergének a termékben: nincs Átlagos tápérték 100 g termékben: Energia 1683 kJ (396 kcal) Zsír 0 g -amelyből telített zsírsavak 0 g Szénhidrát 99 g -amelyből cukrok 99 g Fehérje 0 g Só 0,05 g Tárolás: száraz, hűvös helyen Származási hely: Mauritius Milyen diétába illeszthető: Vegán Vegetáriánus





Szecsuáni bors: különlegesen ízletes, illatos, aromás fűszernövény. Érdekessége, hogy a hagyományos borsfélékkel ellentétben az ősszel rózsaszín, majd száradás után sötétbordó-barna magköpenyt fogyasztjuk, nem a lakkfekete fényes magokat. A Szecsuáni borsnak botanikailag semmi köze a hagyományos fekete, színes, vagy a fehér borshoz. Egészben, vagy őrölt formában használjuk a mámoros illatú magköpenyt. Több ázsiai fűszerkeverék alkotórésze (pld. Kínai ötfűszer). Ha csak magában elrágjuk, érdekes, kissé nyelvzsibbasztó érzést generál. Bármilyen borsos ételbe használható, nyers salátakeveréken igen intenzív - ezért apránként ismerkedjünk vele :) Főzéskor az ételkészítés végén adjuk hozzá az ételhez. Ha még intenzívebb ízhatást szeretnénk, szárazon pirítsuk meg felhasználás előtt. Feltételezett gyógyhatása: segíti az emésztést és vértisztító. Elpusztíthatja a parazitákat, és megszüntetheti a hasfájást, fogfájást. A fotó illusztráció. A termék kézzel szedett, kimagozott, válogatott, szárított. Ha saját fát szeretne, érdemes egy kevésbé forgalmas helyre ültetni, mivel tüskés a növény és minden őszre egy kosár saját szecsuáni fűszere lesz. Facsemetét a www.egzotikusdisznovenyek.hu oldalon lehet vásárolni.