Laurus nobilis = Nemes babér = Babérlevél Konyhai felhasználásra alkalmas, finom aromájú, illatos, organikus levelek vegyszermentes kiskerti környezetből, közvetlenül az átadónapon frissen szedve. Érdekességek, hasznos infók a Babérlevél gyógyhatásáról Felhasználás előtt mosást igényel. A csomagba 10db babérlevél kerül.. Amennyiben az össz rendelések nem érnek el egy bizonyos szintet, elnézését kérünk, de töröljük a rendelést és nem autózunk 40 percet Kaposvárra.
A bazsalikom sokoldalúan használható fűszer, saláták,szószok,sültek,mártások, ízesitésére tökéletes! A zöld genovai a legnagyszerűbb társa a paradicsomnak, de még limonádé is készíthető belőle(lejebb a recept)!A bazsalikom dekorációnak is csodás növény főleg a lila, szépséges színével,feltűnösködik a kertben!Fontos szempont,hogy még szúnyogriasztónak is tökéletes,ezért mindenképpen ajánlatos nevelgetni pár szálat a kertben! Ime a limonádé recept: Egy tálba dobjuk a bazsalikomot a szárával együtt, de egy tucat szép levelet előtte lecsípünk róla, ez később jó lesz díszítésnek. Megszórjuk ízlés szerint cukorral és egy törőfával vagy kanállal kicsit összezúzzuk, hogy szépen elkezdjen illatozni. A kígyóuborka 2/3 részét felszeleteljük kb. 2 mm vastagságúra és ezt, valamint a cukorral összetört bazsalikomot is egy megfelelő méretű kancsóba tesszük. Az egészet felöntjük 1,5-2 liter jó meleg, de nem forró vízzel, elkeverjük, hogy a cukor felolvadjon. Hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük. A limonádét jéggel megpakolt poharakba töltjük, és adunk hozzá egy kis friss citrom-, vagy narancslevet. Karikára szeletelt friss uborkával, citrommal és a félretett bazsalikomlevelekkel kínáljuk.
Ez a 100% szőlőből készített borecet közvetlen a Zselici Tájvédelmi Körzet mellett fekvő Visnyeszéplakon vegyszermentesen termesztett szőlők egyik terméke Zaja Péter portájáról. Bio rozmaringgal kicsit megbolondítva hozza a vörösbor minden jótékony hatását, azonban se alkoholt, se hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Kíváló nemcsak saláták ízesítéséhez, hanem nyári forróságban alkoholmentes fröccs készítéséhez szomjoltónak! Nembaj, ha visszaérkezik a Somogyi Kosárba az üveg majd, vhogy kifogytunk belőlük:-) Előre is köszönjük! Portánk a Nyitott Kertek Projekt része (http://nyitottkertek.hu). Mi magunk (Zaja Péter&Kertész Ildikó) a Kárpát-medencei Gyümölcsész Hálózat aktív tagjai vagyunk. Mindketten permakultúrás elvek alapján igyekszünk fejleszteni kis gazdaságunkat, így a Somogyi Kosárnak termény-fölöslegeinket tudjuk örömmel felkínálni.
A borsikafű ismertebb nevén csombor, egy fényigényes, szárazságtűrő fűszernövény. Különleges,borsra emlékeztető, de attól gyengébb fűszer, kifejezetten jól passzol a savanyú káposztához! De húsok, pástétomok,mártások babos ételek tökéletes társa.Gyomorkímélő, ezért akinek a klasszikus bors erős, ezzel pótólhatja azt az ízt. Óvatósan használjuk, mert a túlzott használata keserűvé tehetei az ételt ,és csak a főzés végén adjuk az ételhez! Egyébként egy nagyon szívós kis növény, ahogy a szél elviszi messzebbre a magját, a beton járda réseiből is ki kell.
Csípős fűszerpaprika őrleményünkhöz egy kiváló fajta csípős fűszerpaprikát termesztünk, melynek a csípőssége mellett a színe is kiemelkedő. Feldolgozása ugyanazzal az eljárással készül, mint az édes paprikáé, csípőssége ellenére még a kézi válogatást is elvégezzük. Kolbásztöltésekhez elengedhetetlen.
Kalocsa környékén, így Fajszon is nagy hagyománya van a fűszerpaprika termesztésének, feldolgozásának. A családunk is több generációra visszatekintve mindig termelt fűszerpaprikát, melyet fel is dolgozott, így a hagyományos módszereket már gyerekkoromban láthattam. ! ! ! 2024-es őrleményünk a Szatymazi Paprikamustrán Arany minősítést ért el ! ! ! A magas minőség elérése már a szántóföldön kezdődik: jó minőségű (bár kevesebbet termő) régi magyar fajtákat használunk. Műtrágya kijuttatásunk minimális, inkább szerves- és ásványi trágyák adják a tápanyagot a paprikanövényeknek, ezzel is kímélve a talajt- és a környezetet. Ami a permetezéseket illeti: felszívódó növényvédőszereket nem használunk, főleg bio termesztésben is alkalmazható szerekhez nyúlunk - amennyiben szükséges. Levéltetvek ellen a katicabogarakat is segítségül hívjuk a védekezésben. A betakarítás kézzel történik, csak az egészséges, érett terméseket szedjük le. Ezután Raschell tömlőkbe (úgynevezett „szákokba”) töltjük a termést, magas, szellős helyre akasztjuk, majd következik körülbelül negyven nap szikkasztás, utóérlelés. Ebben az időszakban koncentrálódik a szín a paprikában, ami a festéktartalom tartósságát eredményezi. A szikkasztás után – napszámosok bevonásával – kiválogatjuk a paprikát, minden hibás, rossz bogyót kidobunk, az egészségesekről eltávolítjuk a szárat. Ez egy nagy kézimunka igényű, ezáltal költséges folyamat, ráadásul a késztermékünk is kevesebb lesz 15-20 százalékkal. Ezután jutunk el a kíméletes szárítás, majd a darálás műveletéhez. A paprika festéktartalmát minden évben laboratóriumban bevizsgáltatjuk: általában 210-270 ASTA érték között szokott lenni a miénk. Az Élelmiszerkönyv előírása alapján az I. osztályú őrleményeknek 100 ASTA érték felettinek kell lenni, a boltokban így maximum 110-120 ASTA értékű paprikákat lehet vásárolni, ami számunkra nagyon alacsony minőséget jelentene. (ezért a mi paprikánkból kevesebb is elég a jó szín eléréséhez egy pörköltben például, mint a nagyüzemiből).
Ez egy univerzális konyhai fűszer, amelyet használhatsz levesek, szószok, rizottó, húsok fűszerezésére, pácolásukhoz, mártásokban is kiváló, tésztaszószokban, kenyértésztában, használatának csak a fantáziánk szab határt, de vészhelyzetben akár gombakrémleves is készíthető belőle.
Szárított zöldségekből készült, teljesen só- és adalékmentes ételízesítő. Összetevők: répa, petrezselyemgyökér, vöröshagyma, karalábé, zeller, petrezselyemzöld. Tiszta íz, tiszta alapanyag – csak annyit adsz belőle az ételhez, amennyit szeretnél. Kiszerelés: 35 g (108 ml üveg) vagy 70 g (220 ml üveg).
Édes fűszerpaprika őrleményünk füstölt változata. A füstölést élelmiszeripari tanusítvánnyal rendelkező német bükkfaaprítékkal végezzük. Ajánljuk spanyol, dél-amerikai ételek kedvelőinek, valamint vegán étrendet követőknek, hiszen a füstölt paprika íze a füstölt húsok által adott ízre emlékeztet például egy bablevesben. Kiváló összetevő a húspácoláshoz, de a körözöttek ízét is feldobja.
A lestyán, vagy ismertebb nevén a vegeta kihagyhatatlan a vasárnapi húslevesből. Annyira jó ízt ad az ételnek, hogy ezt ki kell probàlnod ha eddig még nem volt benne részed. Készült egy parajdi sóval kevert verzió, ha nem szeretnéd túlzásba vinni az ízesítést akkor a lestyànos fűszersó a te terméked.
A majoranna étvágygerjesztő, gyomorerősítő nyugtató hatàsú fűszer, a gyógyteàk alkotórésze. Felhasználható krumpli,babos ételek,továbbá húskészítmények ízesítésére. Szép dísze is lehet a kertnek,bár nálunk alapos takaràs mellett van csak némi esély az áttelelésre.