Laurus nobilis = Nemes babér = Babérlevél Konyhai felhasználásra alkalmas, finom aromájú, illatos, organikus levelek vegyszermentes kiskerti környezetből, közvetlenül az átadónapon frissen szedve. Érdekességek, hasznos infók a Babérlevél gyógyhatásáról Felhasználás előtt mosást igényel. A csomagba 10db babérlevél kerül.. Amennyiben az össz rendelések nem érnek el egy bizonyos szintet, elnézését kérünk, de töröljük a rendelést és nem autózunk 40 percet Kaposvárra.
A bazsalikom sokoldalúan használható fűszer, saláták,szószok,sültek,mártások, ízesitésére tökéletes! A zöld genovai a legnagyszerűbb társa a paradicsomnak, de még limonádé is készíthető belőle(lejebb a recept)!A bazsalikom dekorációnak is csodás növény főleg a lila, szépséges színével,feltűnösködik a kertben!Fontos szempont,hogy még szúnyogriasztónak is tökéletes,ezért mindenképpen ajánlatos nevelgetni pár szálat a kertben! Ime a limonádé recept: Egy tálba dobjuk a bazsalikomot a szárával együtt, de egy tucat szép levelet előtte lecsípünk róla, ez később jó lesz díszítésnek. Megszórjuk ízlés szerint cukorral és egy törőfával vagy kanállal kicsit összezúzzuk, hogy szépen elkezdjen illatozni. A kígyóuborka 2/3 részét felszeleteljük kb. 2 mm vastagságúra és ezt, valamint a cukorral összetört bazsalikomot is egy megfelelő méretű kancsóba tesszük. Az egészet felöntjük 1,5-2 liter jó meleg, de nem forró vízzel, elkeverjük, hogy a cukor felolvadjon. Hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük. A limonádét jéggel megpakolt poharakba töltjük, és adunk hozzá egy kis friss citrom-, vagy narancslevet. Karikára szeletelt friss uborkával, citrommal és a félretett bazsalikomlevelekkel kínáljuk.
Ez a 100% szőlőből készített borecet közvetlen a Zselici Tájvédelmi Körzet mellett fekvő Visnyeszéplakon vegyszermentesen termesztett szőlők egyik terméke Zaja Péter portájáról. Bio rozmaringgal kicsit megbolondítva hozza a vörösbor minden jótékony hatását, azonban se alkoholt, se hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Kíváló nemcsak saláták ízesítéséhez, hanem nyári forróságban alkoholmentes fröccs készítéséhez szomjoltónak! Nembaj, ha visszaérkezik a Somogyi Kosárba az üveg majd, vhogy kifogytunk belőlük:-) Előre is köszönjük! Portánk a Nyitott Kertek Projekt része (http://nyitottkertek.hu). Mi magunk (Zaja Péter&Kertész Ildikó) a Kárpát-medencei Gyümölcsész Hálózat aktív tagjai vagyunk. Mindketten permakultúrás elvek alapján igyekszünk fejleszteni kis gazdaságunkat, így a Somogyi Kosárnak termény-fölöslegeinket tudjuk örömmel felkínálni.
A borsikafű ismertebb nevén csombor, egy fényigényes, szárazságtűrő fűszernövény. Különleges,borsra emlékeztető, de attól gyengébb fűszer, kifejezetten jól passzol a savanyú káposztához! De húsok, pástétomok,mártások babos ételek tökéletes társa.Gyomorkímélő, ezért akinek a klasszikus bors erős, ezzel pótólhatja azt az ízt. Óvatósan használjuk, mert a túlzott használata keserűvé tehetei az ételt ,és csak a főzés végén adjuk az ételhez! Egyébként egy nagyon szívós kis növény, ahogy a szél elviszi messzebbre a magját, a beton járda réseiből is ki kell.
Citromfű, az igazi segítség a bajban. Nálam bevàllt mint vírusírtó, az állandó herpesz problémàmra ez a növény lett a megoldàs. Nyáron limonàdé és sźörp, formájában fogyasztóm. Télen pedig a szárított leveleiből készítek teàt. Cserépben és csokros formában is kapható.
Csípős fűszerpaprika őrleményünkhöz egy kiváló fajta csípős fűszerpaprikát termesztünk, melynek a csípőssége mellett a színe is kiemelkedő. Feldolgozása ugyanazzal az eljárással készül, mint az édes paprikáé, csípőssége ellenére még a kézi válogatást is elvégezzük. Kolbásztöltésekhez elengedhetetlen.
Kalocsa környékén, így Fajszon is nagy hagyománya van a fűszerpaprika termesztésének, feldolgozásának. A családunk is több generációra visszatekintve mindig termelt fűszerpaprikát, melyet fel is dolgozott, így a hagyományos módszereket már gyerekkoromban láthattam. ! ! ! 2024-es őrleményünk a Szatymazi Paprikamustrán Arany minősítést ért el ! ! ! A magas minőség elérése már a szántóföldön kezdődik: jó minőségű (bár kevesebbet termő) régi magyar fajtákat használunk. Műtrágya kijuttatásunk minimális, inkább szerves- és ásványi trágyák adják a tápanyagot a paprikanövényeknek, ezzel is kímélve a talajt- és a környezetet. Ami a permetezéseket illeti: felszívódó növényvédőszereket nem használunk, főleg bio termesztésben is alkalmazható szerekhez nyúlunk - amennyiben szükséges. Levéltetvek ellen a katicabogarakat is segítségül hívjuk a védekezésben. A betakarítás kézzel történik, csak az egészséges, érett terméseket szedjük le. Ezután Raschell tömlőkbe (úgynevezett „szákokba”) töltjük a termést, magas, szellős helyre akasztjuk, majd következik körülbelül negyven nap szikkasztás, utóérlelés. Ebben az időszakban koncentrálódik a szín a paprikában, ami a festéktartalom tartósságát eredményezi. A szikkasztás után – napszámosok bevonásával – kiválogatjuk a paprikát, minden hibás, rossz bogyót kidobunk, az egészségesekről eltávolítjuk a szárat. Ez egy nagy kézimunka igényű, ezáltal költséges folyamat, ráadásul a késztermékünk is kevesebb lesz 15-20 százalékkal. Ezután jutunk el a kíméletes szárítás, majd a darálás műveletéhez. A paprika festéktartalmát minden évben laboratóriumban bevizsgáltatjuk: általában 210-270 ASTA érték között szokott lenni a miénk. Az Élelmiszerkönyv előírása alapján az I. osztályú őrleményeknek 100 ASTA érték felettinek kell lenni, a boltokban így maximum 110-120 ASTA értékű paprikákat lehet vásárolni, ami számunkra nagyon alacsony minőséget jelentene. (ezért a mi paprikánkból kevesebb is elég a jó szín eléréséhez egy pörköltben például, mint a nagyüzemiből).
Édes fűszerpaprika őrleményünk füstölt változata. A füstölést élelmiszeripari tanusítvánnyal rendelkező német bükkfaaprítékkal végezzük. Ajánljuk spanyol, dél-amerikai ételek kedvelőinek, valamint vegán étrendet követőknek, hiszen a füstölt paprika íze a füstölt húsok által adott ízre emlékeztet például egy bablevesben. Kiváló összetevő a húspácoláshoz, de a körözöttek ízét is feldobja.
A kakukkfű egy szárazságtűrő, fényigényes kis gyönyörűség! Nálam, a kerti út szegélynövénye is,nagyon kis díszes, jól mutat virágzás idején! Illetve az is fontos szempont, hogy takarja a talajt így ezen a területen a gazok elterjedése kizárva! Gombás ételek, sült csirke fűszere. De teája fertőtlenítő,immunerősítő is, szóval egyétek és igyátok, mert igazán hasznos, a szervezetünk helyes működésében nagy segítség!