Fűszernövényként salátákhoz és szószok készítéséhez használatos. Virágát fűszerként salátákba, köretek és sütemények díszítésére használják, akár szárítva is. Az uborka eltevéséhez is használták, innen az egyik magyar neve: uborkafű. Gyökeresen , cserépben adom.
Változatos, finom savanyúság készíthető belőle: A zöld paradicsomból ízletes: Savanyúság (ecetes lében eltéve) Csatni (indiai típusú fűszeres lekvár) Lecsó- vagy zakuszka-alap Befőtt (édes-savanyú lében) Sült vagy rántott zöld paradicsom Pikáns, enyhén fanyar íze miatt különleges ízvilágot ad az ételek mellé. Élelmiszerpazarlás elkerülése: Ősszel sokszor marad éretlen paradicsom a bokron, amikor már hűvösre fordul az idő, és nem tud beérni. Ahelyett, hogy ezek kárba mennének, konzerválással hasznosíthatók. Többfajta paradicsomból lesz összeállítva a kívánt mennyiség.
Szabadföldön vegyszermentesen termesztett paradicsom, amik már nem értek be az ősszel, savanyítani kiváló. Savanyítási recept:A tisztára mosott üvegekbe belerakjuk a megtisztított, hibátlan zöld paradicsomokat,a nagyobb darabokat fel is lehet vágni. Egy mérőedénnyel teletöltjük az üvegeket tiszta vízzel (közben nézzük, hogy mennyi vizet használtunk fel),amikor ezzel megvagyunk,akkor az üvegekbe levő vizet összeöntögetjük egy fazékba. Mivel mérőedénnyel töltöttük fel az üvegeket, így tudjuk, hogy összesen hány liter vizünk van a fazékban. Literenként hozzáteszünk 1 evőkanál sót,4evőkanál cukrot, 1dl 10%-os ecetet. A levet felfőzzük, és forrón a paradicsomokra ráöntjük. Ekkor rátesszük a kifőzött kupakokat. Így állni hagyjuk negyedóráig. Ekkor a levet újra visszaöntjük a fazékba az üvegekből, ezt újra felforraljuk (ízlés szerint ekkor fűszerezhetjük),majd ismét rátöltjük a paradicsomokra, azonnal lezárjuk és száraz dunsztba tesszük 1 napra. Így egy savanyú uborka állagú, ízletes savanyúságot kapunk. Jó étvágyat hozzá!
Frissen csomózott hajtatott zöldhagyma. Most még vékonyabb, zsenge szálak vannak a csomagban. Egy csomóban 10 szál van.
PALÓC nevü halványzöld szinű hegyes erős paprika ( nem vaderős) kellemes zamattal