Idén nálam nagyon lassan indul be a paradicsom szezon...De a cuki kis sárga paradicsomból akad pár 35 dkg csomag. A sárga paradicsomnak alacsonyabb a sav tartalma. Így akinek érzèkenyebb a gyomra de szeretne paradicsomot enni,ezt a fajtát ajánlom.
Ki ne ismerné a dalt: "Popeye az én nevem, szárazon és a vízen spenót a kedvencem, ezért van bicepszem Popey az én nevem" Nos időközben fény derült rá, hogy egy tizedesvessző elírás miatt hitték azt sokáig az emberek, hogy nagyon magas a vastartalma. De ettől függetlenül van benne vas, és még nagyon sok vitamin, a paraj a legegészségesebb salátanövény!! Csak sajnos nálunk itthon nem olyan népszerű! :-( Ez is olyan mint a halfogyasztási szokásunk, síralmas. Pedig, ha pár levél ebből is kerül a salátába, talán észre sem veszi a család! Nálunk 3 hetente biztos, hogy valamilyen formában az asztalra kerül mert én nagyon szerettem. Krémleves, főzelék, lasagne, tejszínes szósz penne tésztával, töltött tészta stb. Szóval ajánlom mindenkinek!! Nyáron és ősszel inkább az Új Zélandi fajtából tudok szedni, tavasszal pedig a Matador fajtából! Garantáltan vegyszermentes, néhány helyen előkóstolt finom, friss spenót a Pöttyös Kert háza tájáról. A hűtőben tárolva kb. 3-4 napig maradnak frissek a levelek, hamar romlásnak indul, ezt tartsd szem előtt!! Fagyasztani csak nyersen ajánlom, kb. semmi értelme a megfőzött, lefagyasztott paraj pürének elszáll a vitamin tartalom!!
Zöld turmixnak, levesnek lehet elkészíteni, saláta készülhet belőle, egyszerűen párolva is jó. Amellett, hogy nagyon finom, tényleg sok pozitív hatása van egészségünkre: alacsony a kalóriatartalma, tele van antioxidánsokkal, csökkenti a rák kockázatát és a koleszterinszintet. Próbáljátok ki!
Van aki nem szeret a bibelödni a konyhában a zöldségek pucolásával! Nekik szeretnék kedvezni, ezért idén gyalult tököt is lehet tőlünk vásárolni.Fél kg kiszerelésben,zacskóban csomagolva kapható. Péntek reggel frissen lesz gyalulva,de hűtést igényel, vagy ha később szeretnétek elkészíteni akkor tegyétek a fagyasztóba. Aki viszont szeret a konyhában szórakozni,annak "ömlesztve" is elérhető. Átlag 1 kg 1 db, leszedés után korrigálom a rendelést.
Fűszernövényként salátákhoz és szószok készítéséhez használatos. Virágát fűszerként salátákba, köretek és sütemények díszítésére használják, akár szárítva is. Az uborka eltevéséhez is használták, innen az egyik magyar neve: uborkafű. Gyökeresen , cserépben adom.
Salátauborka, 12cm-20 cm körüli méretű, vegyszermentes termelésből. Részben kigyóuborka is belekerül. Semmilyen permetezést nem kapott, finom roppanó húsú . A friss uborkára jellemzően a húsa édes. A termés magokat csak elvétve tartalmaz, saláta készítéshez vagy csalamádéhoz ideális. Én úgy szoktam elkészíteni, hogy a fokhagymát összenyomom, balzsamecettel elkeverem, majd így szelem bele a hámozott uborkát. Tejfölt nem rakok bele, mert attól nehezen emészthetővé válik. Jó étvágyat hozzá!
Íze aromás és csípős, frissen is fogyasztható, de gyakran használják ízesítésre, grillezésre. Ízesíti az ételeket – karakteres, csípős ízt ad, ami feldobja a leveseket, pörkölteket, szószokat. Egészséges – tele van C-vitaminnal, antioxidánsokkal, segíthet az immunrendszered erősítésében. Fokozza az anyagcserét – a benne lévő kapszaicin gyorsítja az anyagcserét és enyhítheti a fájdalmat. Sokoldalú – használhatod frissen, sütve, főzve, vagy akár savanyúságnak is. Paprika fajtája: Palivec
PALÓC nevü halványzöld szinű hegyes erős paprika ( nem vaderős) kellemes zamattal
A spárga rendkívül egészséges, és most van a szezonja. Kiemelkedő rostforrás, jelentős az ásványianyag-, valamint vitamintartalma: Rendkívül gazdag káliumforrás, és számottevő a foszfor, kalcium, magnézium és vas benne. A-, B1-, B2-, B6-, B9- (folsav), C- és E-vitamint tartalmaz. Igazi zöldségínyencség. Sajátos ízvilága semmivel nem téveszthető össze. Csengődi 8 hektáros ültetvényünkről frissen szedve kerül az asztalodra. Levesnek, krémlevesnek kiválóan alkalmas kategóriájú, ami azt jelenti, hogy 10-12 mm átmérőjű 1-1 spárgaszál.
A spárga rendkívül egészséges, és most van a szezonja. Kiemelkedő rostforrás, jelentős az ásványianyag-, valamint vitamintartalma: Rendkívül gazdag káliumforrás, és számottevő a foszfor, kalcium, magnézium és vas benne. A-, B1-, B2-, B6-, B9- (folsav), C- és E-vitamint tartalmaz. Igazi zöldségínyencség. Sajátos ízvilága semmivel nem téveszthető össze. Csengődi 8 hektáros ültetvényünkről frissen szedve kerül az asztalodra. Solo 1-es kategóriájú, ami azt jelenti, hogy 16-22 mm átmérőjű 1-1 spárgaszál.